GGO-honing niet zomaar op de markt

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Thursday, September 8 2011.

Honing en voedingssuplementen met sporen van gengewassen (GGO's) mogen niet zomaar verkocht worden. Dat stelt het Europees Hof naar aanleiding van een rechtzaak, aangespannen door Duitse imkers wiens honing besmet was geraakt door GGO-zaden. De zaden waren afkomstig uit nabijgelegen GGO-maisvelden.

Duitse deelstaat Beieren legde de velden met GGO-mais aan voor onderzoeksdoeleinden, maar stuifmeel uit de genmais kwam onbedoeld in honing van imkers terecht. "De vermenging van gengewassen met natuurlijke organismen gaat sneller en onverwachter dan voorheen door autoriteiten werd gesuggereerd. Werd voorheen alleen rekening gehouden met vermenging met natuurlijke gewassen, nu blijkt dat gengewassen ook invloed hebben op heel andere organismen en voedingsproducten," stelt Europarlementariër Kartika Liotard, die pleit voor een Europees totaalverbod op de teelt van GGO's.

De linkse politica verwelkomt de uitspraak van het Europees Hof. "Deze uitspraak is goed voor milieu en voedselveiligheid," zegt Liotard. "Ook het Hof bevestigt hiermee dat dit knutselvoedsel niet zonder autorisatie op het bord van de consument terecht mag komen. Dat gengewassen niet zonder invloed naast natuurlijke organismen kunnen bestaan, is nu in elk geval duidelijk. De EU moet kiezen voor een zero-tolerance beleid ten aanzien van GGO's," aldus Kartika Liotard.