Week 36

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Monday, September 12 2011.

Zondag een gewone dag, na Woolds Feest van gisteren, en 's middags laatste stukje van de wedstrijd TRIAS-WVC, een plaatselijke derby waarbij Trias royaal met 5-0 wint. Niemand zal dat hebben verwacht. Verder tussen de dreigende luchten door nog even eindje fietsen.

Maandag naar kantoor, en dan naar accountant om uitleg te geven over enkele veranderingen, ook keus voor accountant dichterbij. Laat in de middag naar presidium vergadering in Winterswijk. Daar wordt diepgaand over allerlei zaken gesproken, waarbij vooral ook aandacht is voor diverse mogelijke dubbelrollen die mensen in de gemeenteraad hebben en de wijze waarop we daarmee omgaan. Aanvraag evenementenvergunning en subsidie van een collega-fractievoorzitter is mede de aanleiding. Was veel discussie over, maar diende ook vooral een gemeentelijk doel, geen eigen belang.

Conclusie is dat we er allemaal open en transparant mee omgaan. Raadsleden moeten ook meedoen in maatschappij, maar dat we er kritisch op zijn is denk ik goed. Na afloop naar een bijeenkomst van VVD bestuur en fractie om daar te praten over onze toekomst, over onze plannen en over onze (persoonlijke) presentaties. Was goede avond onder externe leiding. Na afloop ook even napraten was ook nuttig. We gaan een goede tijd tegemoet met aandacht voor nieuwe VVD-leden en kandidaten voor allerlei functies. Als u als lezer interesse hebt meld U dan.....

Op duurzame dinsdag vroeg op en naar Den Haag. Daar de normale zaken en 's avonds een hapje eten met fractievoorzitter Stef Blok, om op die manier ook bij Nieuwspoort beschikbaar en herkenbaar te zijn, maar vooral ook van elkaar enige achtergronden te leren kennen. Vervolgens een redelijke tijd alsnog weer op werkkamer bijgelezen, en stukken doorgenomen zodat secretaresse ook weer verder kan met deze stukken, en nadien ook nog in Nieuwspoort met anderen contacten gehad. Altijd goed om te weten wat er om je heen gebeurd.

Woensdag procedurevergadering Infra en Milieu, zodat we weer weten hoe we omgaan met allerlei brieven en uitnodigingen. Dan naar een gezonde lunch, waar voedingsbureau ons leert anders met voeding om te gaan. Vooral bewuster, waarbij iemand de gedachte opperde om alleen te eten als je er ook even voor gaat zitten, dus niet lopende allerlei lekkers eten. Dat kan helpen. Dan start met voorzitten van AO EHS, waar ik na een uurtje even tussen uit ga voor een bezoek in kader van mijn uitnodiging aan VVD afdelingen in Gelderse gemeentes, waarbij ik leuk gesprek heb over allerlei zaken die in Brummen spelen. Collega Anne Will Lucas schuift ook even aan en dat wordt ook zeer gewaardeerd, gezien de waterveiligheidsvragen die er daar zijn. Dan ga ik het Algemeen Overleg verder voorzitten. Met Anne Wil ga ik dan eten met Rianne van Houten, die bij ons als stagiaire werkte en een prima afsluiting van de studie kende. Nu trakteren we haar op etentje omdat we leuk hebben samengewerkt en we willen daar ook samen nog verder iets mee doen. Samenwerking in waterketen kan beter en daar moet ik mee aan de slag. Haar rapport zal goede basis zijn. Na afloop weer nodige leeswerk, met TV op achtergrond in mijn werkkamer. Stukken scannen en lezen en selecteren. Als ik naar appartementje lopend bij Nieuwspoort binnen kijk, is het daar al leeg.

Donderdag dan eerste gecombineerde fractiecommissie in nieuwe samenstelling. Enige voorstellen besproken en daarna bezoek van voorvechters voor paardenregistratie. Ik kijk nog naar kosten en nut en noodzaak. Stel kritische vragen maar wil ook wel weten wat staatssecretaris Bleker hier van vind, want er moet wel een vorm van registratie en identificatie komen, maar ook plaatsbepaling? "Big brother is watching you(r horse)"!!

Dan een bezoek van jonge lobbyisten waarbij ik mijn werk toelicht, en de relatie met lobbyisten. Beide zijn geen banen van 9 tot 5. We kunnen elkaar veel info geven maar we moeten wel elk apart onze afwegingen maken. Een goede lobbyist geeft zijn informatie en sturing al in vroeg stadium vorm, door te praten met dagelijks bestuurders en ambtenaren. Politiek is dan laatste instantie. Lobbyisten hebben wel degelijk nuttige functie, vooral ook omdat je voor je beslissingen ook echt van twee kanten info krijgt.

We herdenken dan in plenaire vergadering het overlijden van een medewerkster. Aan het eind van de middag zit ik dan een werkoverleg voor met de Eurocommissaris van Handelsbeleid, de heer De Gucht. Hij praat ons bij over het gebrek aan voortgang in diverse onderhandelingen. Daarna afscheidsborrel van beleidsmedewerkster Revital. Leuke speeches, hoor ik later, maar door mijn voorzittersrol heb ik dat gemist. Wel nog even leuk contact met haar en meerdere andere medewerkers. Altijd goed zo even informeel samenzijn. De VVD is momenteel zeker sterk samenwerkende club.

Vrijdag dan om 5.45 uur op, omdat we om 6.45 bij visafslag moeten zijn voor kijkje en gesprek met visserij deskundigen en Productschap Vis. Veel informatie van meerdere kanten over de visstanden en toekomst van visserij en rondkijken en daarna ook zee op om pulskor-vissen in praktijk te zien. Maar helaas is zee beetje ruw voor niet-vissers en hebben we iets te weinig tijd. Wel varen, niet vissen. Pulskor moet wel door kunnen gaan, vooral omdat dit duurzaam is, er veel in geïnvesteerd is en de vissers hier echt voor gaan.

Na afloop dan direct door naar Hoorn om van gemeentebestuur te horen waar ze daar allemaal mee bezig zijn op gebied van ruimte en water. Ze hebben de afrondende fase bereikt van verbouw van voormalige gevangenis in water voor de stad: Oostereiland.

In plan zijn appartementen, hotelkamers, horeca, filmzalen en museum opgenomen. Ziet er prima uit. Veel ouds bewaard en enig nieuw toegevoegd in zwart en glas. Goede mix en in dit geval is gemeente ook de projectontwikkelaar. Die rol zie ik liever niet, maar lijkt hier goed te gaan, hoewel nog niet alles verkocht is. Dan ook diverse gesprekken met gemeentebestuurders over de plannen, zoals aanpassing stationsomgeving etc.

Ook wil men graag vanaf water goed bereikbaar blijven, nu er proef is met meer groen in water. Dan gaan we tot slot samen op schip het water op en kijken vanaf water naar Hoorn. Goed beeld. Zo wordt het ongeveer 21.15 uur en dan naar huis. Latertje.

Zaterdag Chris van den Bos opgehaald en samen naar 't Pakhuis op landgoed Hemmen voor "Rondje Arnhem", waar ik bij aankomst een auto op zijn voorkant in sloot zie liggen. Iemand had auto niet goed neergezet, zodat deze niet tegen stootblok stond en dan ook handrem er niet op. Gek gezicht: een achterkant van een BMW omhoog in sloot. Dan krijgen we een toelichting op het gemeentelijk (financieel) beleid, en daarna verzorg ik zelf inleiding over actuele politiek en eigen portefeuille. Ik geef voorzet over minder RO regels, minder onderscheid in soorten woningen en ook meer ruimte in vrijstellingen, bijvoorbeeld ruimere termijn dan 5 jaar bij artikel 17. Ook kritische noot over gemeentelijke grondexploitaties: niet meer doen!!!! Als gemeentelijke geen grondbelang heeft kan gemeente ook geen risico lopen en ook belangrijk de gemeente kan kiezen voor beste plan op beste plaats en niet zoals nu voor eigen grondopbrengst. Leuke discussie. Deze VVD-bestuurders vragen zich ook af waarom we geld in euro pompen, hoewel men ook wel ziet dat we veel baat hebben bij euro. Ook diverse andere problemen komen aan de orde. Bij afsluiting van presentatie krijg ik -onder vier ogen- een compliment van een communicatiedeskundige voor mijn heldere en duidelijke uitleg. Dat is natuurlijk leuk om te horen.

We luisteren daarna ook naar een enthousiaste rentmeester die zich hard maakt voor erfpachtsysteem en die vooral economische aanpak voor instandhouding landgoed kiest. Hij heeft leuke voorbeelden van die aanpak. Op terugweg nog veel besproken met Chris van den Bos over gemeentelijke en provinciale zaken. Reistijd wordt zo overlegtijd. Nuttig voor beiden dat we elkaar vlot weten te vinden.

Bij thuiskomst ga ik maar eens de klaarliggende kranten en post doornemen. Dan even voor de onweersbuien nog weer met de tuinhagen aan het werk.

En dan gezellig een avondje thuis met een wijntje op de bank en voetbal op TV.... Energie bijtanken.

Volgende week weer uitgerust verder !!

Johan Houwers