Reactie op afwijzen pensioenakkoord

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Tuesday, September 13 2011.

Europarlementariër Liotard steunt FNV-Bondgenoten en AbvaKabo

"Nederland en Europa kleden samen oudedagvoorziening uit"

Straatsburg, 13 september 2011 - Europarlementariër Kartika Liotard (Verenigd Links) steunt de vakbonden FNV-Bondgenoten en AbvaKabo in hun eisen voor een socialer en zekerder pensioen. Volgens het parlementslid, dat eerder actie voerde tegen aankomende Europese pensioenregels, is een sociaal binnenlands beleid belangrijk nu op termijn ook Europees beleid van kracht wordt.

“Minister Kamp wil een 'casinopensioen' van de tweede pijler maken. Tegelijkertijd belooft hij een lichte stijging van de AOW. Maar Europa wil juist dat de oudedagsvoorziening grotendeels op de pensioenfondsen gaat leunen en minder op staatspensioenen,” zegt Liotard. “De staatspensioenen worden volgens Europa te duur, de tweede pijler moet volgens de Europese Commissie een belangrijkere rol gaan spelen. Tegelijkertijd zie je dat Nederland die tweede pijler op losse schroeven zet.” Volgens de linkse politica is er sprake van tegengesteld beleid waar

ouderen de dupe van worden. “Zowel de AOW als de pensioenuitkeringen uit fondsen moeten gegarandeerd en op een sociaal niveau blijven,” vindt Liotard. “Ga je aan een van de twee tornen dan gaan er mensen buiten de boot vallen. Je ziet nu dat Nederland de zekerheid onder de tweede pijler weghaalt, terwijl Europa richtsnoeren maakt voor de AOW. De pensioenen worden zo op twee fronten uitgekleed. Europa pakt het hemd, Nederland de broek. “Het is goed dat de grote bonden aanhoudend zijn in hun verzet hiertegen,” aldus Liotard.