Europese grenswacht krijgt onduidelijke verantwoordelijkheid

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Tuesday, September 13 2011, 19:28.
Europese grenswacht krijgt onduidelijke verantwoordelijkheid
Bron: GroenLinks Europa

Het Europees Parlement besloot dinsdag over het uitbreiden van bevoegdheden van Frontex, de Europese grenswachtorganisatie. Frontex mag voortaan het terugsturen van vluchtelingen namens meerdere EU-landen organiseren en kan meer met EU-buurlanden samenwerken. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini blijft het echter onduidelijk wie nu eindverantwoordelijkheid heeft tijdens de acties van Frontex. Sargentini vindt daarnaast dat het toezicht tijdens de terugstuuracties niet goed geregeld is. GroenLinks heeft daarom niet ingestemd met het voorstel.

Sargentini: “Afgelopen jaar zijn vijftienhonderd mensen omgekomen op en rond de Europese grenzen. Er is dus een duidelijk mandaat nodig. Frontex krijgt nu nieuwe bevoegdheden zonder dat de bijbehorende verantwoordelijkheden goed gereguleerd zijn.”

Fundamentele rechten

Er zijn ook verbeteringen in de bevoegdheden van Frontex gekomen, erkent Sargentini. “Positief is dat er een commissaris voor fundamentele rechten wordt aangesteld die het werk van Frontex in de gaten moet houden. Daarom stemde ik met fractie van de Groenen niet tegen, maar onthielden we ons van stemming.” Als Frontex de fundamentele rechten schendt tijdens haar werk, dan legt deze commissaris meteen de acties stil. Daarnaast krijgen medewerkers een speciale training over mensenrechten en komt er een officiële gedragscode.