Sargentini over Doha-onderhandelingen (spreektekst plenair debat)

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Monday, September 12 2011, 13:52.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini sprak in de plenaire zaal van het Europees Parlement over de vastgelopen Doha-onderhandelingen. Dit is haar spreektekst.

Voorzitter, laat ik één positief punt noemen van de Doha-onderhandelingen. De ontwikkelingslanden konden nu aan tafel gaan zitten, ze wisten wat ze wilden hebben en ze hielden hun poot stijf. Dat is dan ook het énige positieve punt, want ze kregen niet waar ze recht op hadden.

En omdat we al tien jaar met zijn allen te weinig doen, zijn er ondertussen een heleboel bilaterale overeenkomsten gesloten. Bilaterale overeenkomsten van westerse landen, waaronder dus ook de Europese Unie, met ontwikkelingslanden leiden ertoe dat die landen tegen elkaar worden uitgespeeld. Het is zaak dat we werken aan multilaterale overeenkomsten, maar ik ben bang dat we dat in Genève niet gaan zien. En waarom niet? Omdat de spelers aan tafel, Europa met de heer De Gucht en de WTO met de heer Lamy, tien jaar lang hebben laten zien dat we niet bereid zijn om ontwikkelingslanden te geven waarop ze recht op hebben. Daarom hoop ik dat wij ons hier uitspreken voor het afronden van de Doha-onderhandelingen en het veranderen van de WTO.

Meer informatie

Video: