Geen verjaring Rawagede

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Wednesday, September 14 2011, 16:53.

Voor mijnheer Sa’ih komt de uitspraak te laat

De rechtbank heeft vandaag gesproken. De oorlogsmisdaden die Nederland heeft begaan in het Indonesische dorp Rawagede in 1947 zijn niet verjaard. Daarmee kan de Nederlandse Staat niet langer haar verantwoordelijkheid jegens de nabestaanden ontlopen. Die leven in het dorp nog steeds in bittere armoede als gevolg van het uitmoorden van de gehele mannelijke bevolking daar. Ik hoop dat de Staat het fatsoen heeft om niet tegen deze uitspraak in beroep te gaan. Anders komt genoegdoening voor de nabestaanden te laat. De enige overlevende van dit drama was dhr. Sa’ih. Hij is 7 mei vorig jaar overleden. Overigens is het geld dat vanuit ontwikkelingssamenwerking voor het dorp beschikbaar is gesteld nog niet in Rawagede aangekomen. Daarover heb ik vandaag de volgende vragen gesteld:

Vragen van de leden Van Bommel (SP), Timmermans en Dikkers (beiden PvdA), Voordewind (ChristenUnie), Peters (GroenLinks) aan de minister en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken over de besteding van 850.000 euro die in 2009 beschikbaar is gesteld voor Rawagede.

  • 1. 
    Klopt het dat het in 2009 beloofde budget voor ‘Balongsari’ nog niet (volledig) beschikbaar is gesteld voor bouwprojecten die gepland staan in dit gebied? Welk bedrag voor Balongsari (Rawagede) wordt in dit verdrag gereserveerd? (1)
  • 2. 
    Zo ja, kunt u toelichten waarom dit het geval is en wie of welke instantie de oorzaak van deze vertraging is?
  • 3. 
    Klopt het dat Nederland in december 2010 een verdrag heeft ondertekend met het Indonesische ministerie van Binnenlandse Zaken en deel van het budget heeft overgemaakt naar dit ministerie? Indien dit het geval is, hoeveel budget is overgemaakt en is er ook sprake van een controle op de besteding van dit geld vanuit Nederland?
  • 4. 
    Is het verder juist dat een deel van de voorziene 850.000 euro via Hivos is besteed in Rawagede? Is het tevens juist dat het daarbij gaat om een bedrag van 106.533? Is een overzicht te verschaffen van de wijze van besteding en van de voorgenomen besteding van het overige deel van het bedrag dat aan Hivos is uitbesteed?
  • 5. 
    Deelt u de mening dat de vertraging in het beschikbaar stellen van dit geld niet bevorderlijk is voor de relatie tussen de Nederlandse Staat en de inwoners van het dorp Rawagede en de nabestaanden van de slachtoffers uit dit gebied?
  • 6. 
    Bent u bereid om u in te spannen en ervoor te zorgen dat dit geld zo snel mogelijk beschikbaar gesteld wordt voor de bouwprojecten in dit dorp? Zo ja, op welke wijze gaat u dat doen? Zo nee, waarom niet?

Bron:

Volkskrant- 14 september 2011- In Rawagede weet niemand waar het beloofde geld blijft-