De strijd voor democratie in Syrië verdient meer steun

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Wednesday, September 14 2011.

Emine Bozkurt, voor de PvdA in het Europees Parlement, veroordeelt zoals alle Europese sociaaldemocraten het aanhoudend geweld van de Syrische autoriteiten tegen de demonstrerende burgers. Zij roept vandaag de Hoge Vertegenwoordiger van de EU, Catherine Ashton, op om de Syrische bevolking op een vreedzame manier te ondersteunen in hun strijd voor democratie. Bekijk ook haar bijdrage aan het plenaire debat in Straatsburg hierover.

De situatie in Syrië wordt met de dag zorgelijker. Volgens de VN Hoge Vertegenwoordiger voor Mensenrechten zijn er sinds maart al meer dan 2600 doden gevallen. Amnesty International heeft bekend gemaakt dat zeker 95 mensen, waaronder veel activisten, in Syrische gevangenissen onder verdachte omstandigheden zijn overleden. Meer dan 13 duizend vluchtelingen zijn de grens overgestoken en anderen die proberen te vluchten worden met geweld tegengehouden door de Syrische troepen. Humanitaire hulp wordt geblokkeerd.

‘Beloftes al-Assad ongeloofwaardig’

"Het is tijd voor de Syrische president Bashar al-Assad om op te stappen. Zijn beloftes voor hervormingen, amnestie voor politieke gevangen en om de noodtoestand te beëindigen, hebben alle geloofwaardigheid verloren", aldus Bozkurt. "De EU kan helpen om alle politieke partijen en burgerorganisaties om de tafel te krijgen, die een reële overgang naar een democratie in Syrië mogelijk moeten maken."

Bozkurt heeft in juli bij Ashton aangedrongen om te pleiten voor een VN-resolutie die een onafhankelijk onderzoek eist naar schendingen van de mensenrechten in Syrië. De VN-Mensenrechtenraad heeft in augustus ingestemd met zo'n onderzoek. "Ik dring er nu op aan om hier haast mee te maken", aldus Bozkurt vandaag in het Europees Parlement.

Bron afbeelding: flickr / Wasfi Akab.