CDA: Aanvullende sancties nodig tegen regime Syrië

Source: M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, published on Thursday, September 15 2011, 1:43.

Het CDA vindt dat strengere sancties nodig zijn tegen het regime in Syrië. CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten heeft daarom in het Europees Parlement met anderen een resolutie ingediend van die strekking die vandaag met grote meerderheid is aangenomen.

Het Parlement steunt de beslissing van de EU voor een olieboycot, maar vindt dat niet genoeg. Ria Oomen-Ruijten: "Sinds het begin van de protesten in Maart zijn er al 2600 Syrische burgers omgekomen als resultaat van de gewelddadige reacties van het Syrische regime onder leiding van president Bashar al-Assad in Syrië. Dit kan en mag zo niet langer. We moeten de druk fors opvoeren."

Op 3 september heeft de Raad sancties aangekondigd tegen Syrië, waaronder een Europees importverbod op ruwe Syrische olie. Ria Oomen-Ruijten: "Ik ben blij met deze sancties, maar roep dus de Raad op om meer te doen. Aanvullende sancties zijn absoluut nodig. Sancties die het regime van Assad hard treffen, maar de Syrische bevolking zoveel mogelijk ontzien"

De Resolutie van het Europees Parlement steunt het voorstel van de VN Mensenrechtenraad om een onafhankelijke internationale onderzoekscommissie in Syrië op te zetten. Een commissie die de schendingen van mensenrechten in Syrië gaat onderzoeken en de schuldigen ter verantwoording kan roepen. Ria Oomen-Ruijten: "vanuit de EU moeten wij deze commissie alle mogelijke ondersteuning bieden. In deze context zou het overigens goed zijn wanneer er in de Veiligheidsraad van de VN overeenstemming bereikt zou worden over een resolutie. Een resolutie die oproept tot het beëindigen van het geweld, en ook sancties instelt. Dat lijkt me het minste waar de Syrische bevolking recht op heeft."