Tweestatenoplossing enige mogelijkheid in Midden-Oosten

Source: M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, published on Wednesday, September 14 2011, 1:43.

Een tweestaten oplossing op basis van de grenzen uit 1967 is de enige reële oplossing voor het Midden-Oosten conflict. Dit zegt CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten vandaag in een debat over de erkenning van de Palestina als lid van de VN.

Ria Oomen-Ruijten:"De Europese Unie is sterk verdeeld over het verzoek van Palestina om in de komende vergadering erkend te worden als lid van de VN. Ik begrijp de Palestijnen en hun wens tot snelle erkenning. Men is radeloos en onderhandelen is onmogelijk. Israel schendt alle oproepen om een positief klimaat te scheppen. Sterker nog, met de bouw van nieuwe nederzettingen scheurt men het land verder in stukken zodat het praktisch onmogelijk wordt om een samenhangende Palestijnse staat bestaansrecht te geven."

"Erkenning door de VN is helaas nu ook niet realistisch omdat de Verenigde Staten een veto zal uitspreken. Aan de andere kant mag president Abbas niet met lege handen naar huis omdat anders zijn positie sterk wordt ondermijnd. Er zal dus een compromis gevonden moeten worden." aldus Ria Oomen-Ruijten.

"In het Midden Oosten raakt Israël meer en meer geïsoleerd en dat doet pijn. Maar men moet begrijpen dat ook bij goedwillende Europeanen die met sympathie voor het "Beloofde Land" zijn opgegroeid, alle geduld op is." besluit Ria Oomen-Ruijten