Europarlement: klimaatbeleid is meer dan terugdringen CO2 - Main contents
Naast CO2 zorgt ook de uitstoot van roet, ozon en zogenaamde F-gassen voor de opwarming van de aarde. Om klimaatverandering aan te pakken, vindt het Europarlement van belang om de uitstoot van deze broeikasgassen zo snel mogelijk te verminderen. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is het daar van harte mee eens. “Nu de internationale klimaatonderhandelingen stroef blijven lopen, moeten we zelf snel maatregelen nemen om de uitstoot van verschillende broeikasgassen verder terug te dringen.”
F-gassen
Bepaalde F-gassen, die veel voorkomen in blus- en koelsystemen, maar ook roet en ozon blijven veel korter in de atmosfeer dan CO2, maar dragen voor een belangrijk deel bij aan klimaatverandering. Om de opwarming van de aarde te beperken tot twee graden Celsius, zoals internationaal afgesproken, is volgens wetenschappers extra beleid nodig op deze kortlevende broeikasgassen, die juist op korte termijn veel schade veroorzaken.
Eickhout: “Het gat tussen wat nodig is en wat op tafel ligt om de klimaatverandering tegen te gaan is gigantisch. Zonder snelle actie is de wereld binnen een paar decennia vier graden Celsius warmer, dat is rampzalig voor ons ecosysteem.”
Europa moet voorbeeld stellen
Eickhout wil dat Europa een voorbeeld stelt door zo snel mogelijk geen F-gassen meer te gebruiken. Dit is mogelijk als volgend jaar de Europese instellingen opnieuw kijken naar de verouderde verordening over deze gassen. GroenLinks wil verder dat de Europese Commissie met voorstellen komt om uitstoot van roet tegen te gaan. Die aanpak levert ook meteen een schonere lucht op. Het voorstel van de Groenen in het Europees Parlement om ook de niet-CO2-emissies van de luchtvaart aan te pakken, kreeg helaas geen steun van het Europarlement.
Klimaattop
In december zal Eickhout in Durban, Zuid-Afrika, in een delegatie van het Europees Parlement, deelnemen aan de internationale klimaatonderhandelingen. Voor de start van de onderhandelingen zullen de Verenigde Naties in een rapport voorstellen doen om de uitstoot van overige broeikasgassen te verminderen.