Week 37

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Monday, September 19 2011.

Zondag 11 september brengt Gerrie mij naar de studio voor radio-uitzending, omdat ze me na afloop weer ophaalt en we daarna direct doorgaan naar Corso-tainment in Lichtenvoorde. Daar hoor ik een zeer geëngageerde spreker die zijn tekst op grappige wijze lardeert met "feiten" over het ondernemen.

Ruud Koornstra doet dat leuk en boeit de zaal zeker, en tegelijk geeft hij ook nog een boodschap af: geloof in de zaken die je doet en blijf het lange termijn doel zien. Duurzaam en energiezuinig zijn dat kan zeker. Daarna samen naar tribune, waar diverse regionale bestuurders aanwezig zijn bij een van de grootste bloemencorso's van ons land. Ze vernieuwen hier ook en we zien dan ook enorme creaties, met veel techniek, muziek etc. Groots en soms onvergelijkbaar, maar altijd een teken van gezamenlijkheid, zowel qua werk vooraf, als ook de presentatie met figuranten er om heen. Leuk. Ook nog wat bijgepraat over actuele en regionale ontwikkelingen.

Dan gaan we nog even naar de markt in Winterswijk om te zien hoe daar de boerenmarkt eindigt, maar vooral het levensgrootte doek met de voorgevel van het pand van huisarts Mansschot dat al in de jaren 30 is afgebroken. Is een leuk sfeervol marktgezicht, ook met café 't Zwaantje aangeduid op de hoek, maar dan zou markt slecht bereikbaar zijn en dus mooi stuk historie, vooral ook om te laten zien dat de schuilkerk van de Doopsgezinde gemeente ook echt een beetje verscholen lag achter dit grote pand. Mooi om te zien en leuk idee.

Maandag ochtend deels op kantoor en dan naar de tandarts voor een behandeling. Dat gaat niet vanzelf en ik zit langdurig in stoel, stijve kaak en mindere smaak in de mond. Dat blijft waarschijnlijk wel even tot wondje in mond weer geheeld is. Minder prettig, maar deels oplossen met spoelen met mondwater etc. Bij het waterschap Veluwe krijg ik 's middags te zien hoe een modernere rioolwaterzuiveringsinstallatie kan werken en minder grondoppervlakte vraagt. Er is een duidelijke bezuinigingsslag te maken. Ook ter plekke aandacht voor Ruimte voor de rivier. Veessen Wapenveld komt uitgebreid aan de orde, en het blijkt dat deze oplossing nu wel geaccepteerd wordt als veiligheidsmaatregel, maar de wijze van uitvoering vraagt nog wel veel aandacht en goede communicatie met burgers. Liever geen onveilige zandautobewegingen!! Na de avondbijeenkomst, waarin ik melding maak van zorg over verhoging waterschapstarieven en vooral motivatie daarvan bij enkele waterschappen, dan door naar Den Haag. De A27 gaat echter -door werkzaamheden - van 3 rijbanen terug naar 1 zodat er forse late avondfile is. Laat in Den Haag.

Dinsdag dan weer de normale routine, overleg, fractie, vragenuurtje, stemmingen en tussendoor even gesprekje met bezoekende scholieren.

Dan Waterdebat in Nieuwspoort, dat leuk gaat, ontmoet Ed Nijpels en we spreken af elkaar nog eens nader te spreken over water en waterkennis. Leuke discussie met, maar vooral ook instemming van Paulus Jansen op mijn opmerkingen over de waterschapslasten en ook de mogelijkheden om als waterbedrijven geld te gaan verdienen aan de waterkennis. Ik krijg ook nog kans om een Winterswijks bedrijf in de picture te plaatsen met de visveilige waterpompen die ze produceren, daar volgt nog een tweede bezoek op. Ad Koppejan en Lutz Jacobi hebben voor dit waterdebat afgezegd. Tot slot van deze dag naar de Laan van Copes voor overleg partijcommissie I en M. Als ik terugrij en de auto weer in de parkeergarage plaats, heb ik nog tijd om bij te lezen en mails te beantwoorden.

Woensdag al vroeg telefonisch overleg met ondernemer, dan zit ik een Algemeen Overleg over Mestbeleid voor. Loopt goed en vlot. Na afloop verwelkom ik in ons Statenrestaurant al even de bezoekende Winterswijkse VVD’ers. Ik moet dan nog even naar een overleg met leden van het Planbureau voor de Leefomgeving, maar dan heb ik ook de rest van de middag tijd voor de Winterswijkers. Ze krijgen leuk programma, met kijkje op tribune van vergaderzaal, rondleiding door de gebouwen en gesprek in VVD fractiekamer, warbij ook Janneke Snijder aanschuift. Na afloop drinken we een glaasje op het Plein en kan ik terugkijken op een zeer geslaagd bezoek van de Winterswijkse VVD’ers. Dit is een leuk programma dat ook voor andere groepen de moeite waard is. Bij belangstelling graag even bellen of mailen.

Ik ga dan door naar een bijeenkomst met bestuurders van Noord Holland, waar ik enkele bekenden ontmoet (uit topkadercursus) en ook nieuwe contacten opdoe. Ik maak een afspraak dat ik ga kijken naar een potentiële greenport. De bijeenkomst wordt besloten met een borrel in Nieuwspoort. Dat wordt laat.

Donderdag dan gemeentelijk Prinsjesdag ontbijt waar gemeentes op enkele werkterreinen, met name sociale werkvoorziening een rapport en wensen presenteren. Vervolgens zit ik een redelijk fel gevoerd Telecom debatje voor, waarin minister Maxime Verhagen op het einde nog zaken doet met de commissie. Hij kan verder met de Telecomveiling. Ik krijg een afmelding van de NVM, hoef niet naar debat in Vijfhuizen, omdat mijn debatpartner Ger Koopmans, had afgezegd. Jammer maar ik kan het begrijpen. Onze agenda's zijn nog al eens aan verandering onderhevig. Ruimtelijke ordening in het landelijke gebied houd mij wel bezig, maar daarover kan ik een volgende keer mijn boodschap dan wel kwijt. Het AO Visserij dat ik ook voorzit, zorgt ervoor dat ik de gemeenteraadsvergadering in Winterswijk heb moeten afzeggen, maar daar was eigenlijk alleen een hamerstuk aan de orde. Over de visserij is veel te zeggen, maar er lopen een aantal zaken, waarvan ik de vervolging van Greenpeace voor het illegaal dumpen van beelden en de afwikkeling van de schadevergoeding aan de binnenvissers die geen paling meer mogen vissen, het belangrijkst vind. Na afloop bel ik even met fractiegenoten in Winterswijk en dan blijkt dat er een lichte wijziging in het standpunt van een andere fractie heeft plaatsgevonden waardoor er een meerderheid voor ruimere winkelopenstelling op zondag mogelijk zou zijn. De afwezigheid van twee leden van een andere fractie en mijn afwezigheid maakt dat er nu nog geen meerderheid is. Als we er alle drie wel zijn is die meerderheid er wel. Komt dus nog wel. Nu is stand 8-10, met ons erbij 11-10.

Dan volgt een lange avond met het volgen van de debatten vanaf een intern TV scherm en tegelijk lezen en e-mails verwerken. Pas laat de fractievergadering met de voorbereiding van stemmingen, die dan tegen 1.45 uur afgelopen zijn.

Dat is wel laat als je op vrijdagmorgen weer om 6.30 naast het bed moet staan om tijdig in Leeuwarden te zijn voor een werkbezoek. Maar dat lukt en zo ben ik tijdig aan de koffie in Leeuwarden. Niet iedereen heeft de planning zo gekozen, maar we zijn toch allemaal gaande het programma present. Ook present zijn o.a. de burgemeester van Ameland, gedeputeerden, wethouders en betrokkenen. Ik hoor op het provinciehuis, en later bij een vaartocht op een schip bij Makkum veel over effecten van peilstijging van IJsselmeer en allerlei andere waterzaken, zoals ook de plannen voor aanpak van de Afsluitdijk. Ontmoet daarbij ook voormalig burgemeester Paul van Erkelens. Het perfect georganiseerde werkbezoek brengt ons dan per bus naar Holwerd, en bij Leeuwarden zien we vanuit de bus een stukje vliegshow. Echt imponerend zo dicht bij elkaar vliegen met hoge snelheid en allerlei kunsten doen. De reis eindigt met een veerbootovertocht, die een uur vertraging heeft en gedurende welke overtocht we een presentatie krijgen over het uitbaggeren van de vaargeul. Er ontstaan nu mogelijk gevaarlijke situaties. In het hotel is er dan nog een presentatie over de geschiedenis van Ameland. Was vroeger privé bezit en is gekocht door de Oranjes. Was ooit soort vrijstaat. Dan ook veel aandacht voor dijkringen op de eilanden. Op kaartmateriaal aangeven waterbeschermingswerken aangedid op legger. Hoe veilig is de situatie bij hoogwater, wat loopt onder en wat is nog bereikbaar etc. Ook de vraag wat er gebeurt er als je te veel waterkeringsverhogingen aanbrengt, verlies van uitzicht etc. komt aan de orde. De eilandbestuurders zijn goed bezig met energiezaken en water, en we spreken ook over wonen op de eilanden. Allerlei vormen zijn daarvan bekend. Ik pleit nog maar weer eens voor meer vrijheid en minder verschillen in vormen van wonen, en dus minder handhaving van zaken die bijna niet te controleren zijn. In vakantietijd wonen sommige bewoners zelf in schuurtje, permanente woningen worden recreatief gebruikt, recreatiewoningen worden deels verhuurd, deels alleen zelf als tweede woning gebruikt en ook deels permanent bewoond.

De zaterdag begint om 8.30 met een bezoek aan een natuureducatief centrum. Veel presentaties over waterbesparingmogelijkheden, energiebesparing en alternatieven voor waterwinning. Tussentijds word ik - volgens afspraak - gebeld door SlingelandFM om interview te doen over mijn werk in Den Haag, dit ook naar aanleiding van het bezoek van de VVD afdeling. We gaan dan nog langs kwelder kijken, en zien enorm veel vogels die zich weinig aantrekken van onze aanwezigheid. Vraag is hier om met gebiedseigen materiaal in te grijpen in situatie van afkalven van zandgedeelte waar veel vogels broeden.

Tot slot van dit perfecte werkbezoek gaan we dan nog even op Noordzeestrandzijde kijken, kijken we in straatje van Ballum naar fraaie Commandeurswoningen (gebouwd in de tijd van de rijke walvisvaart), en dan weer op de veerboot naar de vaste wal. Met auto naar huis en als ik daar aankom, kan ik bijna meteen op de fiets stappen voor een leuke avond met hapje Italiaans eten bij vrienden. Gezellig en ontspannen is ook belangrijk .

Johan Houwers