Europese Commissie, trek zevenmijlslaarzen aan! - Main contents
Too little, too late. Dat is de eerste reactie van D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy op de Roadmap for a Resource Efficient Europe, die de Europese Commissie dinsdag presenteerde.
De Commissie toont een gebrek aan daadkracht. “De analyse is uitstekend”, zegt Gerbrandy, namens het Europees Parlement woordvoerder efficiënt gebruik van hulpbronnen. “Maar de Commissie durft de volgende stap niet te zetten. De voorgestelde acties zijn niet ambitieus en niet snel genoeg. Het is too little, too late .”
Bedrijfsleven
De Europese Commissie maakt in haar plannen volgens de D66’er onvoldoende gebruik van het bedrijfsleven. “Bedrijven zijn medeverantwoordelijk voor de omslag naar duurzame groei”, vindt Gerbrandy. “Door schaarste rijzen de prijzen van grondstoffen de pan uit. Het is dus in het eigen belang van het bedrijfsleven om zeer efficiënt met die grondstoffen om te gaan.” Als overheid en bedrijfsleven de handen ineenslaan, kan Europa de meest efficiënte regio ter wereld worden, stelt Gerbrandy. “Daarvoor moet de Europese Commissie op korte termijn met wetgeving komen. Afval is geen eindprobleem, maar een nieuwe grondstof!”
Korte termijn
De Commissie kiest voor geleidelijkheid, concludeert Gerbrandy. Terwijl alleen efficiënter gebruik van grondstoffen nog niet automatisch leidt tot een afname van het absolute gebruik. “Voor een aantal grondstoffen, zoals voor fosfor, kunnen we veel ambitieuzere doelen stellen”, verklaart Gerbrandy. “Door meer te recyclen en grondstoffen terug te winnen uit afval kan de Europese Unie op den duur onafhankelijk worden van grondstoffen uit het buitenland. En dat willen we toch allemaal.”