EU moet oosterburen niet vergeten

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, September 14 2011.

Het Europees Parlement haalt vanaf 15 september de banden aan met de oosterburen van de EU: Georgië, Oekraïne, Moldavië, Armenië en Azerbaijan.

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy wordt vicevoorzitter van Euronest, het nieuwe overlegorgaan dat de parlementen minimaal eens per jaar verenigt.

Spanningen

Gerbrandy is blij dat het oostelijk partnerschap eindelijk tot stand komt. "De regio dreigt vergeten te worden door de Europese focus op de zuidgrens: de Arabische Lente in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Terwijl ook aan de oostgrens de spanningen vaak hoog oplopen."

Energievoorziening

Stabiliteit in de oostelijke landen is voor Europa van eminent belang. "We zijn voor onze energievoorziening erg van die regio afhankelijk", verklaart Gerbrandy. "Een groot deel van onze olie en gas komt daar vandaan. Het is bovendien pure handel: er is daar voor Europese bedrijven een wereld te winnen."

Europese waarden

Door regelmatig overleg hoopt het Europees Parlement niet alleen de eigen betrekkingen met de regio te verbeteren, maar ook de verhouding tussen de landen onderling. Ook biedt het overleg de mogelijkheid de oostelijke landen bekend te maken met Europese rechten en waarden. Gerbrandy's aandacht gaat vooral naar Azerbaijan. "Het land isoleert zich. Azerbaijan en Armenië leven op voet van oorlog. Ik hoop van harte dat beter overleg de spanningen kan beperken."

Buzek

Donderdag 15 september wordt de eerste vergadering van Euronest geopend door de Poolse voorzitter van het Europarlement Jerzy Buzek. Het parlement heeft vanwege het regime aldaar besloten niet in zee te gaan met Wit-Rusland.