Interne grenscontroles voorstaan Europese aangelegenheid

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Tuesday, September 20 2011, 17:12.
Interne grenscontroles voorstaan Europese aangelegenheid
Bron: Groenlinks

De Europese Commissie besloot vrijdag dat het instellen van tijdelijke grenscontroles aan de Europese binnengrenzen een gemeenschappelijk Europese aangelegenheid wordt. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini sluit zich daarbij aan en is blij dat de Europese Commissie niet is gezwicht voor de druk van individuele EU-landen. Het vrij reizen binnen de Europese Unie is geregeld in het Schengenverdag, dat onder druk staat sinds Italië tijdelijke verblijfsvergunningen aan Tunesische vluchtelingen toegekende.

De Europese Commissie laat met dit voorstel zien dat Schengen een van de belangrijkste fundamenten van het Europese project is, zegt Sargentini. “Het blijft een uiterst middel om de binnengrenzen te sluiten, pas na strenge voorwaarden moet de Europese Unie daar gezamenlijk toe besluiten.”

Alleen in uitzonderlijke noodgevallen mogen landen voor maximaal vijf dagen hun grenzen sluiten, maar ook daaraan zijn strenge eisen verbonden. Het langer instellen van grenscontroles in Schengengebied kan alleen via Europese besluitvorming. Voor alle gevallen geldt dat grenscontroles alleen mogen worden ingesteld als een uiterst middel, aldus de Europese Commissie.

Wanneer een land zich niet houdt aan de afspraken in het Schengenverdag voor vrij reizen, dan kan de Europese Commissie als uiterste sanctie een lidstaat tijdelijk uitsluiten.