Tulpenblokkade: Roemeense informatie schiet tekort

Source: Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, published on Wednesday, September 21 2011.

De informatie die de Roemeense overheid heeft vrijgegeven over de blokkade van Nederlandse bloemen en plantentransporten aan de Roemeense grens schiet tekort. Dat is de mening van CDA-Europarlementariër Esther de Lange die begin deze week de Europese Commissie al opriep de zaak scherp in de gaten te houden.

De Roemeense autoriteiten hebben zowel de Europese Commissie als de Nederlandse overheid op de hoogte gebracht van de officiële redenen voor de blokkade. Het eerste transport zou niet hebben beschikt over de vereiste plantenpaspoorten en vervolgens zouden er bij een tiental andere transporten tijdens een routinecontrole visueel symptomen zijn vastgesteld die wijzen op een mogelijke bacterie.

"Er wordt door de Roemenen niet bekend gemaakt om welke bacterie het zou gaan en dat lijkt me het eerste vereiste van goede communicatie. Waarom worden de transporten verdacht en om welke bacterie gaat het. Dit antwoord van de Roemenen roept meer vragen op. Zowel de Europese Commissie als de sector zelf wil duidelijkheid. Wel ben ik blij dat het signaal dat we hebben afgegeven aan de Europese Commissie is opgepakt. De Europese Commiossie zit inmiddels bovenop de zaak", aldus De Lange.