Landbouwministers blokkeren voedselhulp voor 13 miljoen Europeanen

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, September 21 2011.

Op een bijeenkomst van EU-ministers van landbouw is geen oplossing gevonden voor de abrupte beëindiging van het Europese voedselhulpprogramma, dat veel Europese voedselbanken bevoorraadt. Een teleurstellend resultaat, aldus GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen. Ze kreeg in juli nog steun van een grote meerderheid van het Europees Parlement voor haar voorstel om met een noodoplossing te komen.

“Het is teleurstellend dat door onderling gekibbel van landbouwministers voedselhulp voor dertien miljoen Europeanen in één klap wegvalt,”aldus Cornelissen, die afgelopen jaar in diverse landen voedselbanken bezocht om zich op de hoogte te stellen van de problematiek. “Het Europese voedselprogramma is gedateerd en moet nodig worden hervormd, maar het is onbestaanbaar dat men niet eens in staat blijkt om een overgangsregeling te vinden voor de meest kwetsbare mensen, midden in een economische crisis.”

Het EU-voedselprogramma kan dit jaar en volgend jaar niet worden uitgevoerd omdat er te weinig landbouwoverschotten zijn. In voorgaande jaren werd dit aangevuld met voedsel uit andere bronnen, die de Europese Unie dan opkocht. De Europese rechter bepaalde echter vorig jaar dat dit niet langer mag. De Europese Commissie stelde daarop een wetswijziging voor zodat het programma in de jaren 2012 en 2013 door kan gaan. Enkele landen, waaronder Nederland blokkeren die oplossing.

Vanaf 2014 gaat het programma hoe dan ook op de schop. Dan is er tijd om na te denken over een gemoderniseerde aanpak van armoedebestrijding, legt Cornelissen uit. “Tot die tijd moet er geld beschikbaar zijn om voedselbanken van middelen te voorzien. Het Europees programma heeft mensen afhankelijk gemaakt van deze hulp, en dus heeft de Europese Unie een verantwoordelijkheid naar deze mensen, haar allerarmste inwoners.”