Politieke gevangenen Eritrea mogen niet vergeten worden

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Sunday, September 18 2011.
Politieke gevangenen Eritrea mogen niet vergeten worden
Bron: Blog Judith Sargentini

De Zweeds-Eritrese journalist David Isaak strijd voor een democratisch Eritrea, maar zit al tien jaar vast in een Eritrese cel, zonder enige vorm van proces. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini vroeg donderdag tijdens een manifestatie in het Europees Parlement samen met Parlementsvoorzitter Jerzy Buzek en eurocommissaris Cecilia Malmström aandacht voor alle politieke gevangenen in Eritrea.

Sargentini: “Aandacht vragen voor het lot van Dawit Isaak is belangrijk. Niet alleen voor Dawit en zijn familie in Zweden en Eritrea, maar ook voor de vele andere politieke gevangenen in Eritrea. Sinds president Isaias Afewerki en zijn groep ex-rebellen daar de scepter zwaaien leven de burgers in onderdrukking en in armoede.”

Vluchtelingen

Duizenden Eritreeërs ontvluchten de dictatuur in hun eigen land. Een deel van de vluchtelingen probeert Israël te bereiken via de Sinaïwoestijn op de grens met Egypte. Deze route is levensgevaarlijk omdat er een groot mensenhandelnetwerk actief is. Een ander deel van de vluchtelingen heeft toevlucht gezocht in Noord-Afrika waar zij na de revoluties en burgeroorlogen werden verdreven en nu in vluchtelingenkampen in Tunesië hun toekomst afwachten.

Sargentini: “Tijdens mijn bezoek aan de vluchtelingenkampen in Tunesië, dicht bij de Libische grens, kwam ik weer veel Eritrese vluchtelingen tegen. Hier ligt heel duidelijk een rol voor de Europese Unie. Europa moet deze vluchtelingen die vast zitten in kampen in Tunesië en die niet naar huis in Eritrea kunnen, zelf opnemen.”