Europees asielbeleid moet op de schop na advies Hof van Justitie

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, September 22 2011, 15:11.
Europees asielbeleid moet op de schop na advies Hof van Justitie
Bron: GroenLinks Europa

Een donderdag uitgebracht advies aan het Europees Hof van Justitie is volgens GroenLinks i-Europarlementariër Judith Sargentini i de zoveelste aanwijzing dat het Europees asielbeleid op de schop moet. De advocaat-generaal van het Hof van Justitie i adviseert dat lidstaten geen asielzoekers mogen terugsturen naar andere EU-landen i als ze daar gevaar lopen. Lidstaten zijn dan verplicht om zelf de asielaanvragen in te behandeling nemen.

Dublin-verordening

Een van de allerbelangrijkste dossiers in het Europees asieldebat is de Dublin-verordening. Deze verordening bepaalt dat een vluchteling asiel moet aanvragen in de eerste EU i-lidstaat waar de hij de Europese Unie binnenkomt. EU-landen, waaronder Nederland, sturen regelmatig vluchtelingen terug naar het land van binnenkomst. In de praktijk is dat bijna altijd Griekenland of Italië aangezien daar veel vluchtelingen per boot aankomen.

Sargentini: “De omstandigheden voor asielzoekers in Griekenland en Italië zijn erbarmelijk, de opvang is zo slecht dat er sprake is van schending van de grondrechten. Het advies is hier duidelijk over, je mag asielzoekers niet naar het land van binnenkomst terugsturen als hun grondrechten daar geschonden worden.”

Luxe van geografische ligging

Volgens Sargentini is het huidige Europese asielstelsel niet langer houdbaar. “De noordelijke lidstaten weigeren solidair te zijn met zuidelijke lidstaten, waar de meeste asielzoekers binnenkomen. De luxe van de geografische ligging maakt landen als Nederland laks: hoe anders zou het zijn als Texel ter hoogte van Lampedusa zou liggen.”

De zaak zelf moet nog inhoudelijk behandeld worden door het Europees Hof van Justitie, maar het is gebruikelijk dat het Hof een advies van haar advocaat-generaal volgt. Bovendien is het Europees Mensenrechtenhof in Straatsburg al eerder in een soortgelijke zaak tot dezelfde conclusie gekomen. Na die uitspraak van het Mensenrechtenhof stopten verschillende landen, waaronder Nederland, met het terugsturen van asielzoekers naar Griekenland.