Einde aan onderbezetting zorg in vakantietijd

Source: A.H. (Attje) Kuiken i, published on Tuesday, September 27 2011.
Einde aan onderbezetting zorg in vakantietijd
Bron: Partij van de Arbeid

De PvdA wil dat onderbezetting bij zorginstellingen niet meer voorkomt. Ook deze zomer moesten sommige mensen die zorg nodig hebben er nog langer op wachten dan normaal, anderen kregen hulp van onervaren medewerkers zonder diploma’s en in enkele gevallen waren afdelingen onbemand. Ik wil van het kabinet weten wat zij eraan gaat doen om de zorgsector ‘vakantieproof’ te maken.

Het probleem bestaat al jaren, voor mensen die zorg nodig hebben is er in de zomer weinig ‘vakantiegevoel’ te bespeuren. Zorgorganisatie NU’91 richtte een meldpunt in, zodat personeel in de zorg deze zomer haar klachten kwijt kon. De resultaten stemmen niet vrolijk.

Medewerkers uit de thuiszorg, verpleeghuizen en ziekenhuizen lieten weten dat er vooral veel te weinig personeel aanwezig was. NU’91 kreeg zelfs te horen dat het 24-uursnummer voor patiënten die hun zorg thuis ontvangen tijdelijk onbereikbaar was. Ofwel: geen gehoor tijdens een noodgeval. Belt u later terug. Dit soort risico’s kunnen we onmogelijk accepteren.

De PvdA wil een hoorzitting over dit onderwerp. Er is een tekort aan personeel, maar er zijn grote verschillen hoe werkgevers met dit probleem omgaan. Uit die hoorzitting moet naar voren komen welke oplossingen zorginstellingen zelf voor ogen hebben en of de mankracht en middelen ervoor aanwezig zijn. Samen kunnen en weten ze meer. Vervolgens kunnen we samen op zoek naar een oplossing die voor iedereen werkt.

De PvdA wil dat mensen goede zorg krijgen: altijd en overal. Het moet uitgesloten zijn dat zorgbehoevenden in de vakantieperiodes niet kunnen rekenen op de zorg waar ze recht op hebben omdat de organisatie niet op orde is. Dat is te voorkomen. Kabinet, doe er iets aan.