Europees Parlement steunt Palestina

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Tuesday, September 27 2011.
Europees Parlement steunt Palestina
Bron: Blog Emine Bozkurt

"Tijdens de Arabische Lente kan Europa niet tegen de Palestijnen zeggen: deze lente is niet voor jullie", aldus Emine Bozkurt, voor de PvdA in het Europees Parlement. Vandaag debatteert het Europees Parlement over het Midden-Oosten en doet het een dringende oproep aan de EU-lidstaten om met één mond te spreken binnen de Verenigde Naties.

"De sociaaldemocraten in het Europees Parlement steunen het legitieme verzoek van president Abbas om Palestina te erkennen als VN-lidstaat", zegt Bozkurt. "Ik betreur het zeer dat de EU-lidstaten het hier niet over eens kunnen zijn en daarmee de kans verspelen om een grotere rol te spelen in de vredesonderhandelingen."

Naar een gelijkwaardiger situatie

In het Europees Parlement is er duidelijke steun voor voor de tweestatenoplossing op basis van de grenzen van 1967, met Jeruzalem als hoofdstad van beide staten. "Juist vandaag beslist Israël tot de bouw van nieuwe nederzettingen in Oost-Jeruzalem, dat draagt niet bij tot het vredesproces. Vooral voor de Palestijnen is er een grote onevenwichtigheid in die onderhandelingen", stelt Bozkurt. "Opwaardering van de status van Palestina in de VN zou leiden tot een meer gelijkwaardige situatie."

Het Europees Parlement verzoekt de lidstaten om een actievere en constructieve rol te spelen in het Midden-Oosten-conflict, ook binnen het kwartet dat de vredesonderhandelingen opnieuw moet opstarten. "Daarnaast zal het handelsakkoord dat het Europees Parlement vandaag heeft goedgekeurd en dat de export van Palestijnse vis- en landbouwproducten naar de EU toestaat vanaf 2012, een belangrijke oppepper geven aan de economie van Palestina. Het is van belang voor de levensvatbaarheid en het goed functioneren van de Palestijnse staat", aldus Bozkurt.

Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual.