Europees Parlement: nog dit jaar erkenning Palestijnse staat, maar wel via onderhandelingen

Source: M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, published on Tuesday, September 27 2011, 2:00.

Nog dit jaar moet een Palestijnse staat worden erkend door de VN, op basis van onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. Dit zegt CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (buitenlands beleid) tijdens het debat in het Europees Parlement over de aanvraag van president Abbas bij de Verenigde Naties. Deze wens staat ook in een gezamenlijke resolutie van de grote fracties in het parlement.

Ria Oomen-Ruijten: "De Palestijnen hebben recht op een eigen staat conform de grenzen van 1967. Ook Israël en haar burgers hebben recht op veiligheid. Daarom vind ik dat alles op alles moet worden gezet om nog dit jaar tot erkenning te kunnen overgaan."

Die erkenning moet wel via onderhandelingen tussen de Palestijnen en Israël worden gerealiseerd want de creatie van een onafhankelijke staat op basis van een stemming in de VN is tot mislukking gedoemd.

"Provocaties zoals het vandaag aangekondigde voornemen om in Oost-Jeruzalem nieuwe nederzettingen te bouwen passen geenszins in de verzoeningsbereidheid van de EU. Als de onderhandelingen worden gefrustreerd moet de internationale gemeenschap in actie komen." aldus Ria Oomen-Ruijten.