Sixpack: Voorkomt geen eurocrisis, maar is beter dan huidige afspraken - Main contents
Na maanden onderhandelen met de Europese ministers van Financiën, nam het Europees Parlement woensdag eindelijk het sixpack aan, de zes wetsvoorstellen om de begrotingen van EU-lidstaten te controleren en beheersbaar te houden. GroenLinks stemde schoorvoetend in met de voorstellen.
Europarlementariër Bas Eickhout: “Zijn deze voorstellen de oplossing om een volgende crisis te voorkomen? Nee. Gaan deze voorstellen de problematiek in landen als Griekenland oplossen? Nee. Is het beter dan wat we nu hebben? Ja.”
Afgezwakte sancties
De discussie met de Europese ministers van Financiën spitste zich afgelopen weken toe op het automatisch toekennen van sancties op landen die de begrotingsregels overschrijden. De onderhandelaar namens het Europarlement, CDA-Europarlementariër Corien Wortmann moest uiteindelijk de lidstaten tegemoet komen, en de automatisch sancties afzwakken. Voor GroenLinks blijft het resultaat acceptabel.
Toezicht op macro-economische onevenwichtigheden
Een tweede belangrijk onderdeel van het sixpack is het Europese toezicht op macro-economische onevenwichtigheden in de eurolanden. Daardoor gaat de Europese Commissie niet alleen het financiële, maar ook het economische beleid van de eurolanden controleren. Als bijvoorbeeld privéschulden, de huizenmarkt of teveel import of export een gevaar vormen voor de stabiliteit van de euro, worden regeringen daarop aangesproken. Als de landen onvoldoende actie ondernemen, dan kunnen er sancties volgen.
“Voor ons is het macro-economisch toezicht een belangrijk onderdeel van het totale pakket”, stelt Eickhout. “Kort gezegd krijgen sommige onderdelen van het sixpack een onvoldoende, andere onderdelen een dikke voldoende. Gemiddeld genomen komt het totaalpakket er met een zes-min vanaf.”
Nog veel werk te verrichten
De zes-min voor het sixpack betekent volgens Eickhout dat er nog veel werk te verrichten valt. “Een eurocommissaris die niet alleen kijkt naar begrotingstekorten, maar ook naar private schulden en belastingverschillen tussen lidstaten is daar onderdeel van. Het Europarlement moet deze eurocommissaris democratisch kunnen controleren en wegsturen.” Een Europese verdragswijziging is wat Eickhout betreft dan ook onvermijdelijk om te komen tot echte oplossingen.
Meer informatie
-
-Dossier: Eurocrisis