VVD'er Van Baalen wil Duitse opvolger Barosso

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Wednesday, September 28 2011.

VVD-europarlementariër Hans van Baalen vindt dat toekomstige Europese Commissie geleid moet worden door een Duitser. De eurozone moet Teutoonser worden, Duitser dan Duits. Dat zegt VVD-europarlementariër Hans van Baalen in weekblad Elsevier.

door Carla Joosten

Aanscherping regels

Van Baalen steunt vandaag in het Europees Parlement de aanscherping van de Europese begrotingsregels en een Europeser economisch bestuur. Ook de lidstaten zullen zich de komende weken aan dat nieuwe regime committeren.

Of de strenge aanpak gaat werken, weet niemand. Bedoeling is dat de regels, inclusief sancties als boetes, stopzetting van subsidies en ontnemen van stemrecht, daadwerkelijk worden gehandhaafd en niet genegeerd, zoals in het verleden.

Van Baalen is het eens met het kabinet-Rutte dat pleit voor een eurocommissaris die onafhankelijk van de lidstaten de begrotingsregels handhaaft. Maar hij gaat verder. Een gemeenschappelijke munt kan op het punt van discipline geen cultuurverschillen verdragen en daarom moet de eurozone ‘Teutoonser’ worden, Duitser dan Duits, vindt de VVD'er.

Opbouwen

De Portugees José Manuel Barroso, die nog een mandaat tot 2014 heeft, zou moeten worden opgevolgd door een Duitser. Van Baalen: ‘In landen waar ze nu nog onder de palmbomen liggen, zullen regeringen, maar ook vakbonden anders moeten optreden. Ze zullen moeten doen wat Duitsland na de Tweede Wereldoorlog heeft gedaan. Van de grond af alles opnieuw opbouwen.’

Met een Duitser aan het roer lukt dat eerder, denkt hij. Die zou dan tevens het voorzitterschap van de eurolanden, nu nog de Luxemburger Jean-Claude Juncker, moeten bekleden. Een Duitser van het type als oud-president Roman Herzog zou zeer geschikt zijn, vindt Van Baalen.