Transgender persoon niet mentaal gestoord

Source: E. (Emine) BozkurtĀ i, published on Wednesday, September 28 2011.
Transgender persoon niet mentaal gestoord
Bron: Blog Emine Bozkurt

"De eerste resolutie van de VN Mensenrechtenraad over de bescherming van mensenrechten en het respect voor seksuele geaardheid en seksuele identiteit wereldwijd, is een belangrijke stap. Ze dient onmiddellijk overgenomen te worden door het Europees Parlement. Wij roepen de lidstaten op gehoor te geven aan de resolutie", zegt Emine Bozkurt, voor de PvdA in het Europees Parlement. "Er is al hard gewerkt om de rechten van LGBTT te verbeteren, maar er moet nog veel gebeuren, in de EU en in de wereld."

Classificatie als geestesziekte opheffen

Een van de meest dringende kwesties die aangepakt moet worden is de classificatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Transgender identiteiten worden geregistreerd als mentale stoornis in de Internationale Classificatie van Ziektes (ICD 10). Een meerderheid van het Europees Parlement steunt vandaag het initiatief van Bozkurt om de classificatie te herzien.

Bozkurt: "De classificatie moet echt aangepast worden. Transgender personen, die hun lichaam in overeenstemming willen brengen met hun genderidentiteit, hebben natuurlijk recht op medische behandeling en vergoedingen ervan, maar het negatieve stigma moet dringend verdwijnen. De WHO moet onmiddelijk stoppen om transgender mensen als geestelijk ziek te beschouwen."

Schendingen mensenrechten bestrijden

Het Europees Parlement herhaalt zijn bezorgdheid over de talrijke schendingen van mensenrechten en de wijdverbreide discriminatie op grond van seksuele geaardheid en seksuele identiteit, in de EU en daarbuiten. Het dringt aan op een coherent beleid in de EU tegen homofobie, transfobie en discriminatie op grond van seksuele geaardheid en seksuele identiteit. Ook vraagt het de lidstaten dat uit te dragen naar andere landen.

Bozkurt spreekt over resloutie VN-Mensenrechtenraad

>> Lees meer over de steun van het Europees Parlement aan de LHBT-resolutie.

Bron video: S&D / sdbroadcasting.

Bron afbeelding: SXC / alifarid.