Cyprus - Turkije ruzie: EP maant tot kalmte

Source: M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, published on Wednesday, September 28 2011, 2:14.

Turkije moet zich onthouden van het verbaal wapengekletter en Cyprus moet Turkije en de Noord-Cypriotische gemeenschap verzekeren dat eventuele opbrengsten van de gas-exploratie ook ten goede zullen komen aan de Noord-Cypriotische gemeenschap en dat de exploratie de gesprekken over de hereniging van het eiland niet in de weg zullen staan.

Dit zegt CDA-Europarlementariër Ria Oomen- Ruijten tijdens een debat in het Europees Parlement over de hoog oplopende ruzie tussen Turkije en Cyprus. Ria Oomen-Ruijten is namens het Europees Parlement rapporteur over de onderhandelingen tussen de EU en Turkije. Ria Oomen-Ruijten: "De exploratie vindt aan de zuidkant van het eiland plaats, binnen de exclusieve economische zone van Cyprus en beperkt niet exploitatie van het noordelijke deel van het eiland en raakt ook niet aan de rechten van Turkije."

Turkije bewijst hierbij zowel zichzelf -in verband met de EU-Turkije onderhandelingen- als de Noord-Cypriotische gemeenschap geen dienst. "Het zou beter zijn energie te steken in het vinden van een oplossing voor het verdeelde eiland Cyprus." aldus Ria Oomen-Ruijten.