Bleker moet met noodoplossing komen voor Europese voedselhulp

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, September 28 2011, 15:04.

GroenLinks i-Europarlementariër i Marije Cornelissen i vraagt in een open brief aan de staatssecretaris Henk Bleker i en minister Henk Kamp i om zich in te zetten voor een noodoplossing voor Europese voedselpakketten, waar achttien miljoen Europeanen afhankelijk van zijn. Die voedselhulp moet plotseling volgend jaar gestopt worden door een juridisch probleem, maar Nederland verzet zich in de Raad van Ministers tegen een tijdelijke noodoplossing om hier een oplossing voor te vinden. Cornelissen vindt dat Nederland deze miljoenen Europeanen niet zomaar - midden in een economische crisis - kan laten vallen.

"Ik begrijp dat de Nederlandse regering moeite heeft met het EU i-voedselprogramma dat niet meer van deze tijd is", legt Cornelissen uit. "Waar voorheen landbouwoverschotten gebruikt werden, zijn die nu bijna verdwenen. Maar we kunnen de achttien miljoen Europeanen die afhankelijk zijn van voedselbanken niet midden in een zware economische crisis als een blok laten vallen. Ik vraag staatsecretaris Bleker daarom om voor de komende twee jaar met een overgangsregeling te komen zodat voedselbanken tijd hebben om zich op de nieuwe situatie in te stellen."

Nederland maakt zelf geen gebruik van het EU-voedselprogramma. GroenLinks zou het onverstandig vinden om dat op het laatste moment alsnog te doen. "Als voedselbanken zich nu afhankelijk maken van Europese steun die waarschijnlijk spoedig ophoudt te bestaan, zitten we straks ook in Nederland met een groot probleem. Maar nog belangrijker: Nederland zou zich als een van de rijkste EU-landen i moeten richten op beleid dat voedselbanken overbodig maakt", aldus Cornelissen.

Structureel anti-armoedebeleid

Eerder luidde Marije Cornelissen de noodklok in het Europees Parlement i nadat de Europese rechter bepaald had dat bij een gebrek aan landbouwoverschotten geen voedsel meer mag worden bijgekocht op de markt voor de voedselbanken. Ze kreeg een grote meerderheid achter zich om een noodoplossing voor dit probleem te vinden. Vandaag dringt het Europees Parlement opnieuw bij de ministers aan op een oplossing. Voor de langere termijn wil GroenLinks dat de EU en nationale regeringen zich meer gaan richten op structureel anti-armoedebeleid in plaats van op voedselhulp.

Meer informatie

Cornelissen bezoekt regelmatig voedselbanken in Europa en doet daar verslag van op deze site.