Strijd tegen corruptie in sport

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Thursday, September 29 2011.
Strijd tegen corruptie in sport
Bron: Blog Emine Bozkurt

Fraude en corruptie bij sportwedstrijden moeten fors aangepakt worden. Daar heeft de commissie justitie van het Europees Parlement vandaag voor de volle 100% mee ingestemd. Emine Bozkurt, voor de PvdA in het Europees Parlement, had hiervoor een voorstel ingediend.

Bozkurt: "In 50% van de EU-lidstaten zou gefraudeerd worden met de uitslagen van voetbalwedstrijden. "Match fixing" is een snel groeiend crimineel fenomeen, waarbij voor grof geld uitslagen van wedstrijden vooraf worden vastgelegd. In een Duitse zaak in 2009 zouden zeker 200 voetbalwedstrijden in meer dan 10 verschillende lidstaten direct of indirect beïnvloed zijn, 17 mensen zijn hiervoor recent gearresteerd. In Turkije is een vergelijkbaar omkopingsschandaal aan het licht gekomen met de topclub Fenerbahçe. Ook in Italië en Finland is fraude bij sportuitslagen vastgesteld. Al deze gevallen maken één ding duidelijk: het gokken op gemanipuleerde wedstrijduitslagen gebeurt op grote schaal, en het gaat om heel veel geld. Het leidt tot pure maffiapraktijken. Dat is ontoelaatbaar."

Europese aanpak noodzakelijk

Een Europese aanpak van deze georganiseerde criminaliteit is noodzakelijk, vindt Bozkurt. Zij heeft dan ook aangedrongen op het instellen van internationale onderzoeksteams om "Match fixing" aan te kunnen pakken. Europol onderschrijft deze noodzaak om fraude en corruptie in sport adequaat te kunnen aanpakken en zal lidstaten hierin ondersteunen. "De politie moet hier nauw samenwerken want criminelen kennen geen grenzen. Match fixing is een lucratieve business met hoge winsten, weinig risico en lage straffen. Vaak is het gelieerd aan andere misdadige praktijken zoals het witwassen van geld uit drugs- en mensenhandel", zegt Bozkurt.

Zij pleit in haar advies aan het Europees Parlement voor het strafbaar stellen van sportfraude. Bozkurt stelt ook dat de sportorganisaties de hand in eigen boezem moeten steken en zelf een 'nul-tolerantie-beleid' tegen corruptie moeten voeren en onderaannemers moeten screenen voordat licenties voor het organiseren van voetbaltoernooien worden uitgegeven.

Het voorstel van Bozkurt kwam tot stand na gesprekken met FIFA, UEFA, het Europees Olympisch Comité, sportvakbonden, Europol en Eurojust. Het Europees Parlement is bezig met het opstellen van nieuwe richtlijnen voor een gezamenlijk Europees sportbeleid. Naast de aanpak van de fraude bij wedstrijduitslagen, is de strijd tegen doping een ander belangrijk beleidspunt.

Bron afbeelding: SXC / Arkosfl