Sargentini over het opnemen van Afrikaanse vluchtelingen

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, September 29 2011, 9:54.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini sprak in de plenaire zaal van het Europees Parlement over het opnemen van Afrikaanse vluchtelingen die vastzitten in Tunesië en Libië. Dit is haar spreektekst.

Voorzitter, mevrouw Malmström, we zijn precies daarom hier, om u te helpen de verschillende lidstaten te overtuigen van de noodzaak om deze vluchtelingen die in Tunesië zitten en geen kant op kunnen, te herhuisvesten op het Europese continent.

Het verbaast mij dat heel Europa in paniek is geraakt, toen 25.000 Tunesiërs zich op Lampedusa meldden, zozeer dat zelfs Frankrijk er de grenzen voor dicht gooide - 25.000 was eigenlijk niet zoveel - maar nu gaat het over 5 000 mensen. Het gaat dus om nóg minder mensen. En in tegenstelling tot wat mijnheer Tannock net zei, zijn dit mensen die niet meer terug naar huis kunnen, Somaliërs, Eritreërs, Soedanezen en nog een paar moeilijke landen in Afrika.

Er waren een jongen en een meisje daar, die ik trof in dat kamp in Shousha. Hij was 19, zij was 18, ze kwamen uit Somalië, hij had al langer gewerkt in Libië en zij was zwanger. Het was juli. Misschien is ze ondertussen wel bevallen. Maar het was juli, zij was zwanger, in die tent, in dat zand. Hij was 19 en had er al een carriëre op zitten als arbeider in Libië. Dat soort mensen, dat soort gezinnen verdienen een nieuwe kans.

Dan is het schaamteloos om te zien dat de Europese lidstaten - we hebben alle ambassadeurs aan tafel gehad in de hoofdstad van Tunesië, die dagen - dat die wegkijken en niets doen. Mevrouw commissaris, onze steun heeft u. Wij zullen allemaal direct onze eigen lidstaten aanschrijven, maar ik vind het spijtig dat ik het Pools Voorzitterschap nu niet om een reactie kan vragen.

Video: