Moeizame, maar belangrijke doorstart met EU-oosterburen

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Tuesday, October 4 2011.

Veel interne problemen, maar wel een slotverklaring met perspectief. Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is redelijk tevreden over de Europese Top met de EU-oosterburen, afgelopen vrijdag in Warschau.

Verklaring

De Eastern Partnership Summit van de EU met de Oekraïne, Georgië, Armenië, Azerbaijan en Moldavië werd afgesloten met een verklaring die iedereen een beetje tevreden hield. Europa wilde geen verwijzing naar een toekomstig EU-lidmaatschap voor de Oekraïne, terwijl dat land op zijn beurt zich liever niet kritisch uitlaat over Wit-Rusland uit angst voor handelsproblemen. Wit-Rusland had geen diplomaten naar de top gestuurd.

Afstandelijk

Gerbrandy vindt het verstandig dat de relatie met de oostelijke EU-buren nieuw leven in wordt geblazen. "Staan de meeste Europese landen klaar om de zuiderburen te hulp te schieten na de Arabische lente, zo ongemakkelijk en afstandelijk is soms de relatie met onze oosterburen." Gerbrandy, vicevoorzitter van EuroNest, het nieuwe europarlementaire overleg met de oostelijke partners, is ondanks de vele interne problemen in de regio blij met de overeenkomst. "De relaties worden geïntensiveerd. Associatieverdragen en handelsakkoorden moeten de economie daar moderniseren en de rechtsstaat democratiseren. Daar zal Europa van profiteren. Niet in de laatste plaats omdat we voor onze energie van die regio afhankelijk zijn."

Zorgen

Gerbrandy maakt zich in het bijzonder zorgen om Wit-Rusland en Azerbaijan. "Om de economie nog een beetje draaiende te houden, leent Wit-Rusland geld van dubieuze geldschieters als China en Iran", verklaart Gerbrandy zijn ongerustheid. "In Azerbaijan wordt de vrijheid van meningsuiting serieus beknot, en staat het leger tegenover dat van Armenië."