Uitwisseling passagiersgegevens EU-Australië gaat te ver

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Tuesday, October 4 2011, 10:58.
Uitwisseling passagiersgegevens EU-Australië gaat te ver
Bron: GroenLinks Europa

Het akkoord om passagiersgegevens uit te wisselen tussen de Europese Unie i en Australië, waarbij Australië vijfenhalf jaar de persoonlijke gegevens van Europese bezoekers mag opslaan, gaat GroenLinks i-Europarlementariër Judith Sargentini i een stap te ver. Vooralsnog lijkt een ruime meerderheid van christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen in te zullen stemmen met deze overeenkomst. Onbegrijpelijk, vindt Sargentini. Zij vindt dat er teveel bezwaren kleven aan deze overeenkomst en zal tegen de overeenkomst stemmen.

Vijfenhalf jaar opslaan van passagiersgegevens

De commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement i debatteerde dinsdagochtend over de deal om het uitwisselen van Passenger Name Records (PNR) mogelijk te maken met Australië. In het akkoord staat dat deze passagiersgegevens voor vijfenhalf jaar mogen worden opgeslagen. Sargentini: “De noodzakelijkheid en de proportionaliteit van deze overeenkomst is nooit aangetoond. Er is bijvoorbeeld niet eens goed duidelijk wat het beoogde doel is.” Het Mensenrechtenhof in Straatsburg heeft al eens geoordeeld dat het opslaan van gegevens van onschuldige burgers een privacyschendende maatregel is.

Eerste in serie

Deze PNR-overeenkomst tussen de Europese Unie en Australië is de eerste in een serie van PNR-overeenkomsten die gepland staan. Onder andere de Verenigde Staten en Canada willen onderhandelen over een overeenkomst en er ligt zelfs al een voorstel voor de opslag van passagiersgegevens voor vluchten binnen de EU. Sargentini vindt het daarom van extra belang dat het Europees Parlement nu tegen de deal met Australië stemt: “Het is cruciaal dat het Europarlement een signaal afgeeft en pal staat voor de privacy van de Europese burger.”

De deal van Australië is opvallend omdat namens het Europarlement, D66er Sophie in 't Veld i de onderhandelingen voerde.

Sargentini: “Het idee dat de Verenigde Staten hun eisen in toekomstige onderhandelingen bijstellen omdat de EU met Australië een deal sluit, is onrealistisch. Het laat eerder zien dat we bereid zijn toe te geven dat passagiersgegevens jarenlang mogen worden opgeslagen. Deze Australische deal gaat al veel te ver voor ons.”

Profiling

Naast de opslagtermijn van de passagiersgegevens, loert in de overeenkomst ook het gevaar van profiling in de overeenkomst met Australië. Daarbij worden passagiers gescreend, alleen op basis van hun achtergrond, zoals eetwensen. “Deze overeenkomt geeft geen garantie dat er op basis van de gegevens geen profiling zal plaatsvinden. Het in verschillende categorieën plaatsen van mensen omdat ze een andere achtergrond hebben is onacceptabel, maar helaas wordt dat dus niet uitgesloten.” Daarnaast blijft er veel onduidelijke over het doorsturen van passagiersgegevens naar andere landen door Australië. Sargentini geeft aan dat voor haar fractie al deze bezwaren voldoende zijn om tegen te stemmen. Ze hoopt dat andere fracties dat ook zullen doen.