VVD omarmt Green Deal

Source: R.W. (René) Leegte i, published on Monday, October 3 2011, 15:45.

De VVD is zeer tevreden met de Green Deal, afspraken die zijn gemaakt tussen private partijen in met name de energiesector en de overheid om te zorgen voor duurzame energie.

Conform de afspraken in het regeerakkoord, zijn Europese doelen voor een duurzame energievoorziening leidend. Voor Nederland betekent dit 20% CO2-reductie en 14% duurzame energie in 2020.

Rene Leegte: ,,Het is goed dat de focus is verschoven van het weggeven van subsidies, naar het uitdagen van ondernemers bij het vinden van echte oplossingen. De deal is dan dat de overheid overbodige en onnuttige regels weghaalt. En ondernemers waar nodig advies geeft. Een deal is gebaseerd op de inzet van het bedrijfsleven, mede overheden, kennisinstellingen en de inzet van de rijksoverheid. Het gaat om projecten die zichzelf kunnen terugverdienen. Daarmee krijgen we meer duurzaamheid voor minder geld”. Een treffend voorbeeld is volgens Leegte, de deal met FrieslandCampina en Essent om met 125 boeren kleinschalige mestvergisting op te zetten. Maar ook de Energy Academy is een voorbeeld waar gestuurd wordt op duurzame innovatie en onderzoek.

De VVD is ook kritisch. Rene Leegte kan zich slecht vinden in de doelstelling van het kabinet dat er 1 miljoen elektrische voertuigen op de weg zitten in 2025. Rene Leegte: ,,Het stimuleren van de elektrische auto’s wijkt af van de afspraak te sturen op normen en niet op technieken. Ook lijkt het in te gaan tegen de autobrief van het kabinet. Eerst moeten we bedenken wat het doel is en dan de oplossing overlaten aan de markt. We moeten niet vergeten dat elektrische auto’s ook energie gebruiken en het opwekken daarvan ook CO2 uitstoot heeft. Deze deal kan wat de VVD betreft in de ijskast.”