Europese Commissie moet globaliseringsfonds veel steviger hervormen

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, October 6 2011.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen is teleurgesteld dat de Europese Commissie de ondersteuning van ontslagen werknemers in het Europees Globaliseringsfonds te weinig durft te hervormen. Dinsdag presenteerde de Europese Commissie voorstellen om per 2014 het globaliseringsfonds te verbeteren, maar volgens Cornelissen heeft het fonds een grondigere herziening nodig om tot betere resultaten te komen.

“Dit fonds lijkt te veel op wat we nu hebben, met dezelfde problemen die eraan kleven”, legt Cornelissen uit. “De zes miljard zou beter besteed zijn in een duurzaamheidsfonds dat zich richt op omscholing naar sectoren met een toekomst. In het voorstel dat nu voorligt kunnen werknemers nog steeds worden omgeschoold voor banen die over een paar jaar opnieuw op de tocht staan.”

Anders besteden

GroenLinks heeft eerder in het Europees Parlement voorstellen gedaan om het globaliseringsfonds te verbeteren. Nu gaat het geld vooral naar rijke EU-landen die eigenlijk zelf zorg zouden moeten dragen voor re-integratie bij massa-ontslag. GroenLinks wil dat met name de armere EU-landen hulp krijgen bij re-integratiemaatregelen. Ook werknemers van grote winstgevende bedrijven die herstructureren komen in aanmerking voor Europese steun, terwijl die bedrijven zelf voor hun beleid moeten opdraaien.

Geen slechte bedrijfsstrategieën sponsoren

Vorige week nog vroeg een meerderheid van het Europees Parlement op aangeven van Cornelissen om Europese wetgeving die multinationals verplicht om werknemers naar een nieuwe baan te helpen na ontslag. “Neem het voorbeeld van Nokia. Dat bedrijf trok als een subsidie-optocht door Europa van Duitsland naar Roemenië om vervolgens naar Azië te vertrekken. Het kan niet zo zijn dat het globaliseringsfonds een slechte bedrijfsstrategie sponsort. Grote bedrijven moeten zelf verantwoordelijkheid krijgen voor werknemers die de dupe worden van herstructurering.”

Als het voorstel later dit jaar voor komt te liggen aan het Europees Parlement, zal Cornelissen haar voorstellen voor verbetering van het globaliseringsfonds indienen.

Meer informatie