Boeren blijven Europese ambtenaren

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, October 12 2011.

Boeren blijven tot 2020 Europese ambtenaren. Dat concluderen D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy en Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven na lezing van de nieuwe plannen van de Europese Commissie voor het toekomstige Europese landbouwbeleid.

Gerbrandy: "Boeren blijven via de enorme subsidiestromen op de Europese loonlijst staan." D66 mist bovendien een stevige inzet op innovatie. De Commissie stelt onder meer voor een prijs uit te reiken voor het meest innovatieve boerenbedrijf. "Een leuk idee", vindt Van Veldhoven. "Maar het zal het verschil niet maken. We hebben hervormingen nodig."

Geen uitkering, maar ondernemen

Europa laat de kans liggen om directe steun aan boeren af te bouwen en te investeren in een sterke, concurrerende landbouwsector. "Door de hoge prijzen voor grondstoffen en de stijgende vraag naar voedsel kunnen boeren langzaam maar zeker prima voor zichzelf zorgen", stelt Gerbrandy. "Dat lukt echter alleen als we hen onafhankelijk durven te maken van subsidies en de resterende inkomenssteun afbouwen." De OESO trok onlangs dezelfde conclusie. "Een te goed gevulde staatsruif is een rem op innovatie en concurrentie."

Dynamiek

In veel landen, waaronder Nederland, baseert de EU de steun aan boeren nog altijd op de subsidie die ze in de jaren 2000-2002 ontvingen. D66 vindt dit oneerlijk en contraproductief. "In de landbouwsector is juist dynamiek nodig", vindt Gerbrandy. "Zowel pioniers die mikken op kwaliteit via duurzaamheid en dierenwelzijn, als door grootschalige innovatie. De Europese Commissie handhaaft de status quo, in plaats van deze kans te grijpen en te kiezen voor een echte omschakeling."

Uitdagingen

D66 vindt dat er juist meer geld moet komen voor de grootste uitdagingen van de komende tien jaar: herstel van de waterkwaliteit, behoud van biodiversiteit en het tegengaan van klimaatverandering. De Europese Commissie stelt voor 30 procent van de landbouwsubsidies te koppelen aan vergroening. Dat lijkt echter voor elke boer te gaan gelden - een manier waarop het volgens berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving weinig effect heeft.

Eenheidsworst

Volgens Van Veldhoven kiest de Commissie voor eenheidsworst en slaat ze de plank volledig mis. En dat terwijl de komende 7 jaar voor Nederlandse boeren cruciaal zijn. "Over 10 à 15 jaar gaan veel boeren met pensioen. De boeren die doorgaan, moeten we helpen groen en concurrerend te worden. Zeven jaar ongerichte inkomenssteun helpt dan niet."