Voortgang is nog geen vooruitgang bij EU kandidaat-lidstaten

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Wednesday, October 12 2011.
Voortgang is nog geen vooruitgang bij EU kandidaat-lidstaten
Bron: Blog Thijs Berman

Vandaag presenteerde de Europese Commissie de zogenoemde voortgangsrapporten van alle kandidaat-lidstaten. "Ik ben teleurgesteld over de geringe inspanningen van sommige kandidaat-lidstaten en het gebrek aan besef dat hervormingen van fundamenteel belang zijn voor de landen die zo graag willen toetreden tot de EU. De Unie moet het lidmaatschap gebruiken om democratieën te versterken en de situatie in die landen te verbeteren" concludeert Emine Bozkurt, namens de PvdA lid van het Europees Parlement.

Servië

Voor Montenegro en Servië had de Europese Commissie wel goed nieuws. De toetredingsonderhandelingen met Montenegro mogen beginnen en Servië is nu kandidaat-lidstaat. "Servië dacht met de uitlevering van oorlogsmisdadiger Ratko Mladic in mei en Goran Hadzic aan alle voorwaarden te hebben voldaan om de onderhandelingen met de EU te beginnen. Voor de EU waren deze uitleveringen überhaupt een voorwaarde om met Servië verder te kunnen. Er moet in Servië ook nog hard gewerkt worden aan de verbetering van homorechten, het waarborgen van persvrijheid en de hernieuwde en constructieve onderhandelingen met Kosovo", verklaart Bozkurt.

Turkije

Net voor de start van een nieuwe ronde onderhandelingen zijn de spanningen in het Middellandse Zeegebied gestegen over gasproefboringen door Cyprus. "De prioriteit van zowel Turkije als Cyprus zou moeten zijn dat de onderhandelingen tot een snel en succesvol resultaat moeten leiden, zodat het eiland weer herenigd kan worden. Een constructieve houding bij beide partijen ontbreekt" , aldus Bozkurt.

Zorgelijk is het grote aantal rechtszaken tegen schrijvers, journalisten, academici en verdedigers van de mensenrechten in Turkije. Bozkurt: "Turkije moet spoedig de benodigde wetswijzigingen aanbrengen om de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid daadwerkelijk te garanderen. "Het voorkomen van geweld tegen vrouwen blijft een grote uitdaging voor Turkije. Ondertussen zijn er wetten die vrouwen beschermen, maar ze worden niet in praktijk gebracht. Turkije moet zich toeleggen op een nultolerantie beleid ten opzichte van geweld tegen vrouwen", volgens Bozkurt.

De EU verwacht dat deze hervormingen ondersteund worden door een nieuwe grondwet, maar deze wet staat nog in de kinderschoenen.

Bosnië

"Het uitblijven van een politiek akkoord over de vorming van een regering heeft Bosnië en Herzegovina gehinderd bij de vooruitgang van noodzakelijke hervormingen. De grondwet is niet in overeenstemming met het Europees Verdrag van de Rechten van de mens", volgens Bozkurt. "Op dit moment worden minderheden gediscrimineerd, zij kunnen bijvoorbeeld niet gekozen worden als President. Bosnië moet snel handelen, want het land dreigt achterop te raken in de regio. Dat is een kwalijke zaak maar spoedige hervormingen zorgen voor de broodnodige stabiliteit."

Bron afbeelding: SXC/Gastonmag