Europese Commissie wil kloonvlees tijdelijk toelaten

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Wednesday, October 12 2011.

Kritiek op tijdelijk kloonvoorstel

Eurocommissaris John Dalli (Voedselveiligheid) presenteert een plan om import van kloonvoedsel en -sperma gedeeltelijk toe te laten in Europa. Dat meldt hij op de officiële website van de Europese Commissie.

Het gaat om bijvoorbeeld melk en vlees dat afkomstig is van nakomelingen van kloondieren. Ook zaad van kloondieren mag voortaan Europa in als het aan de Europese Commissie ligt. "Hiermee houdt de Commissie dieronwaardige kloontechniek voor voedselproductie in stand," zegt Europarlementariër Kartika Liotard (Verenigd Links), die sinds 2007 pleit voor een totaal verbod op kloonvoedsel.

Dierenleed

De Europese Commissie weigert regelgeving over nazaten van kloondieren, omdat bij de fok daarvan geen dierenleed zou plaatsvinden. "Maar het klonen van de moederdieren levert wel degelijk dierenleed op," zegt Liotard. "Ruim 90% van de kloonpogingen gaat mis, en zonder moederdier geen nazaat. Deze praktijk niet toestaan in de EU maar wel Amerikaans kloonvlees importeren is hypocriet." aldus de Europarlementariër.

Naast de gedeeltelijke autorisatie van importproducten wil de Europese Commissie wel het gebruik van kloontechniek voor voedselproductie in Europa verbieden. Ook wil de Commissie een verbod op kloonvoedsel dat rechtstreeks afkomstig is van kloondieren.

Schijnwetgeving

"Schijnwetgeving," zegt Liotard "Kloonvoedsel is vrijwel altijd afkomstig van nakomelingen, niet van de kloondieren zelf." Volgens de Verenigd Linkse kost het maken van een gekloond dier circa honderdduizend euro. "Daar ga je geen hamburgers van maken. Voedselproducten worden gemaakt van het nageslacht. Dit nageslacht wil de Europese Commissie nu toelaten. Daarmee keurt de Commissie kloonvoedsel goed," aldus Liotard.

De regeling van Eurocommissaris Dalli moet tijdelijk gaan gelden, totdat er definitieve Europese kloonwetgeving is. Dat kan echter nog jaren duren. Ondanks haar kritiek op het voorstel, prijst Liotard het feit dat de Europese Commissie actie onderneemt. "Het is goed dat de Commissie snel komt met tijdelijke kloonwetgeving. Jammer genoeg wel met slechte wetgeving," vindt Liotard.

Parlement en burger: géén kloonvlees

Het Europees Parlement moet het voorstel van Eurocommissaris Dalli nog goedkeuren, alvorens kloonvoedsel geautoriseerd in de winkel mag liggen. "Maar dat gaat niet gebeuren," zegt Liotard. Zowel Parlement als burger willen geen kloonvlees op hun bord,"

Eerder dit jaar, tijdens de onderhandelingen over de nieuwe voedingsmiddelen verordening, maakte het Europees Parlement al duidelijk dat kloonwetgeving ook dient te gaan over nazaten van kloondieren. "Onbegrijpelijk dat de Eurocommissaris Dalli nu opnieuw met precies hetzelfde voostel komt. " Liotard noemt het bovendien 'dubieus en onzorgvuldig' dat de Commissie heeft nagelaten het Parlement op de hoogte te brengen van het nieuwe voorstel. "Wij hebben het plan op internet gelezen," aldus Liotard.

Vragen

Naar aanleiding van de gang van zaken omtrent het nieuwe voorstel heeft Liotard schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie.

--

De vragen aan de Europese Commissie:

  • 1) 
    Uit een bijdrage op de website van Eurocommissaris Dalli (The issue of animal cloning for food production) blijkt dat de Europese Commissie een voorstel heeft gepresenteerd voor tijdelijke regelgeving omtrent klonen voor voedselproductie. Wanneer is deze bijdrage op de website van de Europese Commissie geplaatst?
  • 2) 
    Vindt de Europese Commissie het netjes om eerst informele gesprekken over de kloonkwestie met betrokken Europarlementariërs te organiseren en ze vervolgens niet in te lichten als er een voorstel ligt? Waarom is het Parlement niet ingelicht? Waar is het voorstel gepubliceerd?
  • 3) 
    Kan het Parlement het voorstel alsnog zo spoedig mogelijk ontvangen?
  • 4) 
    Gaat het om een voorstel dat los staat van een nieuwe Novel Foods verordening of maakt het voorstel deel uit van de nieuwe Novel Foods verordening?
  • 5) 
    Waarom bevat het voorstel opnieuw geen enkele regelgeving omtrent nakomelingen van kloondieren, ondanks dat in maart gebleken is dat een dergelijk voorstel, zonder regelgeving omtrent nakomelingen, niet door het Europees Parlement wordt goedgekeurd?

De Commissaris verklaart in de genoemde bijdrage op zijn website dat er geen gerechtvaardigde veiligheids- of dierenwelzijnsredenen zijn om voedsel afkomstig van kloonnakomelingen te verbieden.

  • 6) 
    Weet de Commissaris dat een nakomeling van een kloondier afkomstig is van een gekloond dier?
  • 7) 
    Weet de Commissaris dat het creëren van een kloondier gepaard gaat met veel dierenleed?
  • 8) 
    Erkent de Commissaris dat een nakomeling van een kloondier niet zonder kloondier ter wereld kan komen?
  • 9) 
    Zoja, erkent de Commissaris dan ook dat er gedurende het totale proces waarbij een kloonnakomeling tot

stand komt hoe dan ook dierenleed moet hebben plaatsgevonden?