Turkije: hervormingen in belang van zowel Turkije als de EU.

Source: M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, published on Wednesday, October 12 2011, 1:42.

Turkije heeft laten zien dat het een positieve rol kan spelen in een turbulente omgeving. Het is daarom ook meer dan ooit nodig voor de EU en Turkije om samen op te trekken omdat op het gebied van het buitenlands beleid de EU en Turkije elkaar kunnen en moeten versterken, aldus Turkije-rapporteur Ria Oomen-Ruijten (CDA-Europees Parlement) in reactie op het vandaag gepresenteerde voortgangsrapport van de Europese Commissie.

De Europese Commissie noemt een aantal positieve ontwikkelingen op bijvoorbeeld het terrein van de versterking van de godsdienstvrijheid, hervormingen van het justitieel systeem en civiel toezicht op het leger.

Ria Oomen-Ruijten: "Zorgelijk zijn nog steeds de ontwikkelingen op het terrein van de persvrijheid. Ook de onderzoeken in coupplannen als Ergenekon en Sledgehammer die bedoeld zijn als zuivering van de staat, worden overschaduwd door de trage voortgang. "

Voor wat betreft Turkije-Cyprusprobleem roept Ria Oomen-Ruijten zowel Turkije als Cyprus op de kalmte te bewaren. "Zij zullen in alle rust alles moeten doen om een positief klimaat voor de hereniging van het eiland te bewerkstellingen." aldus Oomen-Ruijten.

Tot slot zal er snel een stappenplan moeten komen voor de visa-vrijheid. En daarbij hoort van Turkse kant een terugnameovereenkomst van vluchtelingen.