Europese moet impasse over toetreding Turkije doorbreken

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, October 12 2011, 18:51.
Europese moet impasse over toetreding Turkije doorbreken
Bron: GroenLinks Europa

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini vindt dat de Europese Unie alles op alles moet zetten om de toetredingsonderhandelingen met Turkije nieuw leven in te blazen. De onderhandelingen zitten muurvast en het lijkt erop dat daar onder druk van Duitsland en Frankrijk voorlopig geen verandering in komt. In het vandaag gepresenteerde voortgangsrapport over Turkije wijst de Europese Commissie volgens Sargentini terecht op het belang van Turkije voor Europa. Ze verwelkomt de aankondiging van de Europese Commissie om de onderhandelingen voorlopig onofficieel voort te zetten.

De hevige weerstand tegen Turkse toetreding van de Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel en de kwestie Cyprus zorgen ervoor dat de officiële onderhandelingen als bevroren kunnen worden beschouwd. Volgens Sargentini zorgt het blokkeren van de onderhandelingen ervoor dat Turkije zich steeds meer afwendt van de Europese Unie.

Sargentini: “De ontwikkelingen in de Arabische wereld en zelfs de economische crisis laten zien dat we Turkije nodig hebben.” De economie van Turkije groeit nog steeds en wordt onder andere door Egypte als voorbeeld gezien. “Dat ziet de Europese Commissie ook, maar zolang Sarkozy en Merkel op hun plek zitten, zal de huidige impasse alleen maar voortduren”, aldus Sargentini.

Sargentini verwelkomt de aankondiging van de Europese Commissie om dan maar officieus te onderhandelen over de toetreding van Turkije, terwijl officiële onderhandelingshoofdstukken vastzitten. “Wanneer de politieke impasse dan eindelijk voor bij is, kunnen we de officiële onderhandelingen sneller afronden.”

Sargentini benadrukt dat Turkije nog een lange weg te gaan heeft met het doorvoeren van hervormingen. Ze wijst op het aannemen van een nieuwe grondwet. “Turkije moet daar snel werk van maken, maar ook aandacht houden voor draagvlak onder de bevolking.”

Meer informatie

Zie ook dossier Turkije op deze website.