Tijd en Ruimte in de Kamer - Main contents
Het was me het weekje wel. De dagen voor het reces zijn altijd druk en dynamisch. Er moet ineens vanalles waardoor veel dingen onder druk komen en sommige zaken zelfs in de knel raken.
Uitstel van de wet van 100 miljard
Een van die zaken was de lang verwachte behandeling van de aanbestedingswet. Deze wet beschrijft hoe overheden al hun opdrachten in de markt moeten zetten. Belangrijk, omdat dit jaarlijks om 100 miljard euro gaat. En cruciaal voor het bedrijfsleven, vooral het midden- en kleinbedrijf, omdat een op de drie ondernemers opdrachten voor een gemeente of ministerie uitvoert. D66 had duidelijke voorstellen en ziet de wet liever zo snel mogelijk behandeld. Maar PvdA, CDA, PVV en VVD dachten daar anders over en lieten het debat op het allerlaatste moment van de agenda afhalen. Een gemiste kans, maar na overleg met alle fracties heb ik goede hoop dat de nieuwe aanbestedingswet toch binnen enkele weken wordt besproken. We mogen dit niet laten liggen!
Wat ook snel en serieus aandacht verdient, is het auteursrecht, in het bijzonder de zogenaamde collectieve beheersorganisaties (CBO's). Dit zijn organisaties die geld innen waar muziekmakers en auteurs recht op hebben als hun werk gebruikt wordt (door radiostations, winkels, disco's en websites, etc.). Het regent klachten vanwege het ontransparante karakter van deze (monopolie)organiaties en hun onnavolgbare tarieven en geldstromen. Daarom wil D66 ze onder toezicht van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) plaatsen.
Beweging in de woestijn van de woningmarkt
Op de woningmarkt zijn afgelopen dagen wel stappen gezet. Dat is mooi, want de woningmarkt heeft trekken van een droge en dorre woestijn waar geen doorkomen aan is. Ook concrete plannen van D66 liepen vaak stuk. Ofwel tegen linkse dogma's, ofwel tegen rechtse verkiezingsbeloften. De huurtoeslag en de hypotheekrenteaftrek zijn nog steeds sterk gepolitiseerd, maar over andere zaken mag nu wel gesproken worden. Zo was er brede steun voor het voorstel van PvdA en D66 om de prijsvorming van nieuwbouwhuizen te gaan onderzoeken. En de SP ging akkoord met een scheefwoonbrief van minister Donner. Het zijn kleine stappen maar op de woningmarkt hebben die grote waarde. Wordt dus vervolgd.
De soap van het Spoorgeld en de Chipkaart
Op het gebied van verkeer en vervoer ging het afgelopen week vooral over problemen. Zo bleek uit onderzoek van de Rekenkamer dat ProRail 1.1 miljard aan geld voor het spoor nog niet had besteed. Met de winter voor de deur een zorgelijke bevinding, want dit belastinggeld is juist bedoeld om de treinreiziger niet in de kou te laten staan. De fracties van de VVD en de PVV gilden om het ontslag van de ProRail-top maar vergaten dat de Tweede Kamer geen ambtelijke bazen ontslaat. Hooguit stuurt de Kamer een minister weg. D66 riep de minister daarom op om duidelijkheid te scheppen via een totaalplaatje van alle spoormiljarden, bij zowel ProRail als de NS, op een A4. Zodat de Tweede Kamer de minister tenminste goed in de gaten kan houden. Want dat is wel nodig.
Verder sprak de Kamer nog over de OV Chipkaart. De PVV en de SP willen terug naar de strippenkaart, terwijl ook Groen Links en de PvdA vooral problemen zien. D66 niet. Wij geloven in de OV Chip als modern en makkelijk reismiddel. Maar dan moet de minister de regie wel strak in handen houden en voortdurende kinderziekten zoals de verschillende opstaptarieven en onvindbare incheckpaaltjes echt oplossen.
Beeld en geluid
Lees, kijk of luister hier voor meer informatie over de voorstellen van D66 over de aanbestedingswet, onderzoek naar de nieuwbouwprijzen en het spoor.
PS: het kabinet Rutte zit er nu een jaar. Met collega's van verschillende fracties spreek ik daarover bij het BNR Kamerledendebat, bij VARA Spijkers met Koppen en bij Het Oog op Morgen van de NOS. Wat vindt u van het kabinet Rutte tot nu toe?