Weg met handelsbarrières voor groene technologie

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Thursday, October 20 2011.

Groene technologie moet vrij de wereld over kunnen, en niet stranden op protectionisme.

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy vraagt de Europese Commissie zich op de komende G20-top in Cannes hard te maken voor een drastische vermindering van handelsbarrières voor groene technologie.

Twee vliegen in één klap

Veel landen schermen hun markt af tegen concurrerende invoer uit andere landen. Dit gebeurt ook voor schone technologieën als wind- en zonnetechnologie, waardoor de ontwikkeling en implementatie van deze technieken onnodig wordt vertraagd. "Hiermee sla je twee vliegen in één klap. Dit is de kans om zowel het klimaatprobleem als het probleem van protectionisme aan te pakken", aldus Gerbrandy.

Importtarieven

In 2007 heeft de Wereldbank een lijst gepubliceerd met 43 groene technologieën die cruciaal zijn in de strijd voor een beter klimaat. Volgens Gerbrandy moeten deze 43 technologieën vrij kunnen worden verhandeld. Landen als Rusland, India en China hanteren nu nog hoge importtarieven op bijvoorbeeld technologie voor zonnepanelen en windturbines. Het afbouwen van deze handelsmuren maakt de groene technologie goedkoper, en daar is het klimaat bij gebaat. Gerbrandy: "We staan aan het begin van een nieuwe industriële revolutie. Een bedrijf heeft alleen toekomst als het duurzaam produceert. Voor deze omslag is schone technologie cruciaal."

Geen tijd te verliezen

Op 3 en 4 november komen de G20-landen bijeen in Cannes. Zij hebben al eerder benadrukt de omslag naar een groene economie te steunen. Het is niet alleen de redding van onze planeet, oordeelt Gerbrandy. "Vergroening is ook een economische noodzaak. Grondstoffen raken op of worden onbetaalbaar. Een bedrijf dat niet vergroent, bloedt dood." De G20-landen moeten nu het voortouw nemen,vindt D66. Dan hoeven we niet te wachten op de vastgelopen internationale onderhandelingen in de Wereldhandelsorganisatie WTO.