Inconsistente economische adviezen van Europese Commissie brengen andere EU-doelstellingen in gevaar - Main contents
De aanbevelingen van de Europese Commissie aan landen om hun economie gezond te maken, zijn eenzijdig, inconsistent en te weinig ambitieus. Dat concludeert een onderzoek van de Groenen in het Europees Parlement naar het eerste Europees semester. Dat is, ingegeven door de eurocrisis, ingevoerd als nieuwe vorm van toezicht op het economisch beleid van de EU-landen. Leidraad in het Europees semester zijn de doelstellingen die de Europese Unie zichzelf gesteld heeft voor 2020. Het onderzoek legt alle nationale hervormingsplannen en de reacties van de Europese Commissie daarop naast elkaar.
Meer waarde aan zuinigheid dan aan sociale en duurzame ontwikkeling
Het onderzoek legt bloot dat de Europese Commissie meer waarde hecht aan zuinigheid dan aan sociale en duurzame ontwikkeling: alle landen kregen het advies om te bezuinigen op de overheidsuitgaven terwijl op Bulgarije na geen enkel land werd opgedragen om meer aan armoedebestrijding te doen. Slechts drie landen kregen de opdracht om ambities op het gebied van milieu op te schroeven. Ook werden slechts twee van de vierentwintig landen aangesproken op te lage investeringen in onderzoek en innovatie.
“Wat opvalt na deze analyse is dat er maar één duidelijke lijn zit in de opdracht van de Europese Commissie aan landen: snel en hard bezuinigen”, concludeert GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen.
“Die boodschap is verklaarbaar in het midden van een schuldencrisis, maar veel te eenzijdig om richting de sociale en duurzame economie van 2020 te gaan die de EU zo graag wil.” Als landen zoals Nederland wegkomen met het feit dat ze nul inspanning leveren voor het verhogen van arbeidsparticipatie, het bestrijden van armoede of het investeren in onderwijs, dan zijn EU-doelen voor 2020 gedoemd te mislukken, aldus Cornelissen.
Vervelende adviezen weggepoetst
Een ander probleem dat naar voren komt uit de studie is dat landen 'vervelende' adviezen van de Europese Commissie wegpoetsen. Zo kreeg Nederland aanvankelijk het advies om de files aan te pakken door een kilometerheffing in te voeren. Toen de ministers over de adviezen moesten stemmen, was die aanbeveling ineens verdwenen.
“Verhagen pleitte deze week nota bene voor een sterke onafhankelijke rol van de Europese Commissie in het bijsturen van nationale economieën”, zegt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. “Toch heeft dit kabinet dat onafhankelijke advies met eigen handen om zeep geholpen. Op die manier komen we natuurlijk nooit tot de noodzakelijke hervormingen van de Europese economie."
Cornelissen ziet een gebrek aan democratisch debat als een van de oorzaken van de gebrekkige aanbevelingen. Ze wil dat het Nederlandse hervormingsplan dat aan de Europese Commissie wordt voorgelegd, uitgebreid en publiek in Nederland wordt bediscussieerd. Dat deze plannen nu low-profile zijn, is handig voor de Nederlandse regering die zo lastige discussies over hervormingen vermijd. Voor de realisatie van duurzame en sociale groei in Europa is het funest.
Meer informatie
De details van de EU2020-doelstellingen staan in het EuroABC.