Europees Parlement wil netneutraliteit beschermen

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Monday, October 24 2011, 15:23.

De commissie voor Industrie, Onderzoek en Energie (ITRE) van het Europees Parlement sprak zich afgelopen donderdag in een resolutie unaniem uit voor Europese netneutraliteit. De commissie maakt hiermee duidelijk dat ze niet accepteert dat telecomaanbieders concurrerende diensten dwarsbomen, zoals gebeurde met Skype en Whatsapp. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is blij met de aangenomen resolutie en zal volgende maand opnieuw vóór stemmen, als het besluit in de plenaire vergadering aan de orde komt.

“Netneutraliteit was tot voor kort vanzelfsprekend. Maar de laatste jaren zie je steeds meer telecomaanbieders misbruik maken van hun macht”, aldus Sargentini. “Mobiele providers proberen mensen te dwingen gebruik te maken van hun dure producten als gsm en sms, in plaats van de goedkope alternatieven die het internet daarvoor biedt, zoals voip en instant messaging.”

Concurreren in plaats van dwarsbomen

Sargentini wil juist dat de telecomaanbieders concurreren op prijs en kwaliteit en dat ze innovatief blijven. Dat is in het belang van de consument én van de ontwikkeling van het internet. De ITRE-commissie van het Europees Parlement vraagt de Europese Commissie zeer alert te zijn op dit onderwerp en binnen een jaar te beoordelen welke extra waarborgen voor netneutraliteit in de Europese wetgeving moeten worden opgenomen.

De aangenomen resolutie roept de Europese landen op om zeker te stellen dat verkeersmanagement niet leidt tot “anti-competitieve of schadelijke discriminatie”. Ook moet de Europese Commissie in de gaten houden of internetaanbieders geen maatregelen nemen die ertoe leiden dat hun klanten minder goed gebruik kunnen maken van de diensten van hun keuze.

Kritiek op Kroes

Volgens Sargentini kan de resolutie worden gelezen als kritiek op de afwachtende houding van eurocommissaris Neelie Kroes. “Kroes zei laatst dat de Nederlandse wettelijke bescherming van netneutraliteit te vroeg komt. Ze dacht zelfs dat dat besluit gebaseerd was op emotioneel, slecht weloverwogen handelen. Volstrekte onzin. KPN en Vodafone knepen de concurrentie af. Dat moest worden gestopt. Als nationale initiatieven om de netneutraliteit te beschermen Kroes niet goed uitkomen, moet ze zelf in actie komen.”

Sargentini is nog niet helemaal tevreden, ze had liever gezien dat het Europarlement meteen om Europese wetgeving vroeg, met Nederlandse wet als voorbeeld. “Maar het Europarlement geeft een heldere boodschap af: netneutraliteit is een belangrijke voorwaarde voor innovatie en voor de vrijheid van meningsuiting. Als telecomaanbieders daaraan tornen, roepen ze nieuwe Europese of nationale wetgeving over zich af”, besluit Sargentini.