Europarlement: stel arbeidsmarkt open voor alle EU-werknemers

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, October 25 2011.

Een grote meerderheid van het Europees Parlement roept alle landen op om de arbeidsmarkt volledig open te stellen voor werknemers uit de hele Europese Unie. Nederland behoort tot een van de weinige landen die nu al heeft aangekondigd om de arbeidsmarkt tot 2014 dicht te houden voor Roemenen en Bulgaren, terwijl dat volgens Europese afspraken alleen kan als de arbeidsmarkt grondig wordt verstoord. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen, woordvoerder voor vrij verkeer van werknemers namens de Groenen, steunt de oproep van het Europarlement.

“Onderzoek heeft aangetoond dat het openstellen van de arbeidsmarkt niet leidt tot grotere druk op sociale zekerheid noch dat het de werkloosheid negatief beïnvloedt”, zegt Cornelissen.

“Integendeel, de landen die snel werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten toelieten, zagen een groei van hun economie.”

Vrij verkeer in goede banen leiden

GroenLinks ziet dat er nog veel moet verbeteren om vrij verkeer van werknemers in goede banen te leiden:

  • Er moet betere huisvesting komen,
  • malafide uitzendbureaus moeten aangepakt worden en
  • er moet meer arbeidsinspectie komen om rechten en plichten van werknemers af te dwingen.

Een land als Nederland kan zich beter op deze zaken richten dan het vrij verkeer van werknemers te traineren, vindt Cornelissen. “Deze ongastvrijheid komt ons duur te staan als we door de vergrijzing met tekorten op de arbeidsmarkt te maken krijgen. Europese werknemers zullen dan andere landen boven Nederland verkiezen.”

Op initiatief van Cornelissen vraagt het Europarlement aan de Europese Commissie om te onderzoeken of de maatregelen van minister Henk Kamp van Sociale Zaken om Roemenen en Bulgaren zo veel mogelijk van de Nederlandse arbeidsmarkt te weren in lijn zijn met Europese regelgeving.

Meer informatie

Eerder vroeg Cornelissen aan Roemeense en Bulgaarse Europarlementariërs om te reageren op de plannen van Nederland om de arbeidsmarkt op slot te houden.