Eerlijk aanbesteden makkelijker voor gemeentes en provincies

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Tuesday, October 25 2011, 14:28.
Eerlijk aanbesteden makkelijker voor gemeentes en provincies
Bron: GroenLinks Europa

Het Europees Parlement besloot dinsdag dat gemeentes en provincies sociale en duurzame criteria mogen meewegen in hun keuze bij openbare aanbestedingen. Dat betekent volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini dat ze terecht niet langer alleen voor de laagste prijs moeten gaan. Ook arbeidsomstandigheden bij de productie, van bijvoorbeeld de koffie in het gemeentehuis, mogen lokale overheden meewegen bij hun keuze voor het beste product. De Europese Commissie verklaarde al om het nu aangenomen voorstel van het Europees Parlement over te nemen.

Sargentini is tevreden met de toezegging van de Europese Commissie: “Dit is belangrijk voor het bevorderen van eerlijke handel en van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Als gemeenten en provincies in Europa vaker voor duurzame en eerlijke producten kiezen, wordt er ook meer sociaal geproduceerd. Het gaat om verantwoordelijkheid in de hele keten, zodat ook de boer of de mijnwerker profiteert.”

Nederland heeft het meewegen van sociale aspecten bij openbare aanbesteding lang geprobeerd te verhinderen, maar nu de Europese regels worden aangepast, moet Nederland wel meebewegen. “Hopelijk helpt dit Nederland om niet langer af te wachten, maar gaan we ons actief in te zetten voor de bevordering van het duurzaam aanbesteden van koffiezetapparaten tot kantoorgebouwen”, aldus Sargentini. “Lokale overheden willen daar graag werk van maken maar de mogelijkheden zijn tot nu toe te beperkt.”