Europese ministers blijven moderne verlofregeling frustreren

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, October 26 2011.

Het Europees Parlement vroeg dinsdag opheldering over de radiostilte van de Europese ministers over een uitgebreider zwangerschapsverlof. Er is een jaar voorbijgegaan sinds het Europees Parlement stemde voor een moderne verlofregeling voor moeders én vaders. Nederland en enkele andere landen liggen dwars in de raad van ministers waardoor er nog geen zicht is op langer zwangerschapsverlof. GroenLinks-Europarlementariër noemt het getreuzel van de ministers onacceptabel.

“Door de blokkade van onder meer Nederland, zijn de ministers geen steek opgeschoten sinds vorig jaar. Ondertussen zitten de meeste Europese moeders en vaders nog steeds met een verouderde verlofregeling”, aldus Cornelissen.

Een grote meerderheid van het Europees Parlement stemde vorig jaar in met een grote stap vooruit richting een moderne verlofregeling voor moeders én vaders. Die is hard nodig omdat de regeling uit 1992 onvoldoende bescherming biedt voor zwangere vrouwen. Moeders hebben daarin slechts recht op veertien weken en vaders vallen helemaal buiten de boot. Voordat het voorstel in werking treedt, moeten ook de nationale regeringen akkoord gaan. Daar ligt het voorstel nu vast.

“Het lijkt erop dat de ministers de discussie met het Europees Parlement niet aandurven”, constateert Cornelissen. “Als er elementen aan dit voorstel zitten die de ministers niet bevallen, dan kunnen ze daar net als bij ieder ander voorstel over in dialoog met het Europees Parlement. Ik roep minister Kamp en zijn andere tegendraadse collega's op om zich constructief en verantwoordelijk op te stellen.”

Meer informatie

Vorig jaar zette Cornelissen het Europees Parlement op stelten door vlak voor de stemming over ouderschapsverlof balonnen uit te delen. Dat kon niet iedereen waarderen.