Europese wet financiële transparantie bestrijdt corruptie en armoede in ontwikkelingslanden - Main contents
GroenLinks is groot voorstander van wetgeving die internationale mijn, olie- en bosbouwbedrijven verplicht te rapporteren over de betalingen die zij doen aan de landen waarin ze werken. Deze wetgeving is cruciaal voor de bestrijding van corruptie en armoede in ontwikkelingslanden. De Europese Commissie kondigde dinsdag aan met nieuwe Europese wetgeving te komen.
“Als we weten wat bedrijven betalen aan regeringen in ontwikkelingslanden, dan weten we ook hoeveel geld die landen in de schatkist zouden moeten hebben om te besteden aan onderwijs en gezondheidszorg”, legt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini uit. “Deze wet is een mijlpaal in de strijd tegen corruptie.”
Openheid over investeringen
Grondstofrijke landen als Angola, Congo en Nigeria profiteren nog steeds niet van hun bodemschatten. Wereldwijd verdwijnen miljarden euro's die bedrijven investeren in mijn-, olie- en bosbouw in de zakken van zakenmannen, politici en militairen. Als er jaarlijks, per land en per project, openheid wordt gegeven over de investeringen kunnen lokale bewoners hun overheid ter verantwoording roepen.
De plannen van de Europese Commissie zijn een antwoord op de Amerikaanse Dodd-Frank Act waarin de financiële transparantie is vastgelegd. De Europese wetgeving moet nog verder worden uitgewerkt. Sargentini hoopt dat de voorstellen niet afgezwakt worden onder druk van Europese bedrijven: “Ook zij moeten ook inzien dat corruptiebestrijding en transparantie het investeringsklimaat ten goede komt.”