Eerste stap richting gemeenschappelijk Europees asielbeleid

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, October 27 2011, 15:15.
Eerste stap richting gemeenschappelijk Europees asielbeleid
Bron: Groenlinks

Het Europees Parlement stemde donderdag in met wetgeving die uniforme Europese regels vaststelt over wie in aanmerking komt voor welke vorm van asiel. Daarmee zet Europa een eerste stap richting een gemeenschappelijk Europees asielbeleid. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is het hoog tijd dat de Europese landen de verschillen in de beoordeling van asielverzoeken verkleinen, maar van een echt Europees asielbeleid is nog lang geen sprake.

Het land waar je als eerste voet op Europese bodem zet is het land waar je verplicht bent je asielaanvraag in te dienen, je mag niet doorreizen naar het land waar je meer kans maakt op bescherming. Dat is afgesproken in de Dublin-verordening.

Sargentini: “Vluchtelingen moeten er daarom vanuit kunnen gaan dat in ieder Europees land dezelfde regels worden toegepast.”

Deadline 2012

Deze kwalificatierichtlijn waar het Europarlement vandaag over stemde, is één van de vijf onderdelen van het totale Europese asielpakket. Het is de enige richtlijn uit het pakket waarop vorderingen gemaakt worden. De EU-lidstaten hebben 2012 als deadline gesteld voor het opstellen van een gemeenschappelijk Europees asielbeleid.

Sargentini betwijfelt of de lidstaten met hun huidige tempo de deadline gaan halen: “De houding van de lidstaten is niet constructief.” Sargentini ziet geen vooruitgang op het gebied van

  • de verdeling van asielaanvragen over verschillende landen,
  • op uniforme regels voor de asielprocedures en
  • op de voorwaarden voor opvang van asielzoekers.

“Het Europarlement zet zich eensgezind in om een gemeenschappelijk asielbeleid van de grond te krijgen, maar dat lukt niet zonder een constructieve houding van de lidstaten", aldus Sargentini.

Donderdagmiddag vergaderen de Europese ministers van Asielzaken in Brussel over het gemeenschappelijk Europees asielbeleid.

Meer informatie

Video: