Sargentini over kwalificatierichtlijn asielbeleid

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, October 26 2011.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini sprak in de plenaire zaal van het Europees Parlement over de nieuwe kwalificatierichtlijn voor een Europees asielbeleid. Dit is haar spreektekst.

Voorzitter, laat ik allereerst mevrouw Lambert bedanken en feliciteren met deze enorme stap, want we mogen wel zeggen dat het Europees Parlement zijn zaakjes voor elkaar heeft. Hier hebben we opnieuw bevestigd dat we staan voor een gezamenlijk asiel- en migratiebeleid in Europa, en dat het niet aan ons ligt dat dat niet van de grond komt. De beloften zijn er en we hebben de belofte aan elkaar gedaan dat we in 2012 tot een gezamenlijk beleid komen.

Ik ben een beetje bang dat we in de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken van komende week weer geen stap opschieten. Het Europees Parlement weet wat het aan het doen is, maar ik vrees dat de lidstaten rollend met elkaar over straat gaan. En een indicatie die ik daarvoor heb, is dat er nu voorstellen op tafel liggen van de lidstaten om in Dublin niet zoveel te veranderen, om uiteindelijk tóch niet tot een solidariteitsclausule te komen, waarbij landen die weinig vluchtelingenstromen krijgen de landen die veel vluchtelingen langs krijgen, uit de brand helpen.

Neen, er wordt gekeken naar nieuwe kortetermijnmaatregelen, naar statistieken, naar hoe FRONTEX nog wat harder kan worden ingezet om grenzen te beschermen. Er wordt niet gekeken naar hoe we ervoor kunnen zorgen dat de Europese Unie een plaats is waar je je veilig voelt, waar je naartoe kunt vluchten, waarvan je ook zeker weet dat opvang voor je geregeld wordt.

Wij hebben hier de kwalificatierichtlijn die in ieder geval één lijn trekt over wat nu eigenlijk een vluchteling is. Nu is het wachten op de Raad en op de volgende richtlijnen om te weten waar vluchtelingen op kunnen rekenen en hoe ervoor gezorgd kan worden dat ze snel een nieuw bestaan in de samenleving kunnen opbouwen.

Meer informatie