Als de regen uitblijft - reisverslag over hongersnood in Afrika

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Monday, October 31 2011, 15:33.
Als de regen uitblijft - reisverslag over hongersnood in Afrika
Bron: Blog Judith Sargentini

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini blogt over haar reis met een delegatie van het Europees Parlement naar Kenia, om de hongersnood in de Hoorn van Afrika te onderzoeken.

Wat is U5MR? Ik lees me in over de hongersnood in de Hoorn van Afrika. Ik ben in Kenia met een delegatie van het Europees Parlement. We gaan naar het noorden, naar Moyale, op de grens met Ethiopië. Het is er droog, en voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft het er niet of onvoldoende geregend. De bewoners, nomadische veehouders, krijgen voedselhulp. Hoe werkt dat? En kunnen zij op de lange termijn hier wel blijven boeren?

U5MR

U5MR staat voor 'under five mortality rate'. Gemiddeld sterft er in Afrika onder de Sahara per dag één kind onder de vijf per tienduizend kinderen. Als het sterftecijfer voor kleuters toeneemt, is er wat aan de hand. Als het twee kleuters op de tienduizend wordt, is er sprake van een humanitaire crisis. Momenteel sterven er in de vluchtelingenkampen in Kenia meer dan vier kleuters per tienduizend per dag. Het is de ergste droogte sinds 1950.

De Hoorn van Afrika is een kruitvat.

  • Oorlog in Somalië,
  • grensconflicten tussen Ethiopië en Eritrea,
  • gewapende conflicten in Sudan en
  • Kenia, het grootste en welvarendste land van de regio, wist in 2007 ternauwernood een burgeroorlog te voorkomen. Momenteel huisvest Kenia bijna een half miljoen vluchteling uit omliggende landen. El Shabaab, de Somalische rebellen, maken de grensstreek met Kenia onveilig en afgelopen week waren er twee bomaanslagen in Nairobi.

Oorlog en hongersnood

Afgelopen zaterdag mocht ik bij Tros Kamerbreed op Radio 1 in debat met Job Cohen, Arend Jan Boekestijn en staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking Ben Knapen. Ik begon over de hongersnood. Cohen benoemde de oorlog als reden voor de hongersnood. Boekestijn was blij dat links eindelijke durfde te zeggen dat oorlog tot honger leidt, en dat het dus niet allemaal de schuld is van het kolonialisme.

Natuurlijk is oorlog een oorzaak voor honger. Ik weet niet wie ooit zei “een democratisch land kent geen hongersnood”. Hij of zij had min of meer gelijk. Maar ook een democratie kan niet op tegen uitblijvende regen. Het klimaat verandert, de aarde warmt op, de regens in Noord-Kenia kunnen nog wel langer uitblijven. Je kunt er als boer niet meer op rekenen.

Klimaatakkoord

Vanwege de boeren, en vanwege die kleuters, die meer zijn dan een statistische regel, is het zo belangrijk dat de onderhandelaars voor een klimaatakkoord volgende maand in Durban, Zuid-Afrika, overeenstemming vinden om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Ik ben in Nairobi, met het dringende verzoek niet in m'n eentje de straat op te gaan. Maandag reizen we naar het noorden, en ga ik het met eigen ogen zien.