Naar een Gemeenschappelijk Europees Asielbeleid

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Thursday, October 27 2011.
Naar een Gemeenschappelijk Europees Asielbeleid
Bron: Blog Emine Bozkurt

Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met de Kwalificatierichtlijn. Volgens Emine Bozkurt, voor de PvdA in het Europees Parlement is dit het eerste voorstel op weg naar een gemeenschappelijk Europees asielbeleid, dat in 2012 zijn beslag moet krijgen.

"Er is vooruitgang geboekt door bij de gronden van vervolging ook expliciet gender en seksuele oriëntatie op te nemen. Ook het belang van het kind staat nadrukkelijk in deze richtlijn", zegt Bozkurt.

De Kwalificatierichtlijn omvat twee kernelementen voor het asielbeleid: de gronden voor verlening van de vluchtelingenstatus of subsidiaire beschermingsstatus en de inhoud van die bescherming in termen van verblijf, arbeid en sociale zekerheid in de lidstaat waar de asielaanvraag wordt behandeld.

In de praktijk bleken aanzienlijke verschillen te bestaan in de toekenning van asielaanvragen, waar in een lidstaat bijvoorbeeld vluchtelingen uit Irak 60% kans hadden asiel te krijgen, was dat in een andere lidstaat maar 3%. Het voorstel is gewijzigd naar aanleiding van de evaluatie van de oude richtlijn en de uitspraken van de rechter.

"Het is een overduidelijk een compromis tussen de lidstaten en het Europees Parlement. Wij hebben in het Europees Parlement hard gestreden om een zo rechtvaardig mogelijke wetgeving te hebben voor asielzoekers." aldus Emine Bozkurt.

Bron afbeelding: European Commission Audiovisual Service