Nationale conferentie 13 januari - Hoe smart is Nederland? - Main contents
De regionale uitdagingen voor Europa’s slimme, inclusieve en duurzame groei tot 2020
13 januari 2012, Provinciehuis te Den Haag
De Provincie Zuid-Holland en Europarlementariër Lambert van Nistelrooij nodigen u graag uit voor de nationale conferentie waarbij de regio's, de Nederlandse topsectoren en het Europese onderzoeksbeleid centraal staan. Als Nederland in de toekomst een economische wereldspeler van formaat wil blijven, moeten we nu concreet vooruitdenken en de beschikbare gelden voor onderzoek, innovatie en de regio's slimmer inzetten. Daarom is het van belang voor Nederland en de regio's om precies te weten hoe de verschillende Europese fondsen optimaal benut kunnen worden.
Ook het nieuwe Nederlandse topsectoren-beleid speelt hierin een belangrijke rol. Samen met Europese acties kan dit Nederland flink stimuleren en de weg naar de top 5 van kenniseconomieën worden ingezet.
Na de eerste expertconferentie in Tilburg op 8 juli kunnen we nu concreet aan de slag: op 30 november zal de Europese Commissie haar voorstel voor Horizon2020 presenteren (met een voorgesteld nieuw budget van 80 miljard), en heeft de Algemene verordening voor de Structuurfondsen op 6 oktober gepresenteerd. Lambert van Nistelrooij zal als rapporteur voor het Europees Parlement samen met de lidstaten onderhandelen over de uiteindelijke verordening voor de Structuurfondsen. Hierin wordt beslist hoe 376 miljard euro in de periode 2014 tot 2020 wordt verdeeld. Hij heeft hiervoor al verschillende ideeën, en streeft hierbij naar verbeteringen in toekomstig Europees regionaal beleid gebaseerd op uw ervaringen. Laten we met elkaar in discussie gaan!
Hoofdvragen
Paneldiscussie 1. Hoe wordt Nederland slimmer en wat is hierbij de rol van Innovatie Prestatiecontracten?
Paneldiscussie 2. Wat zijn de kansen en opgaven voor Nederland in Horizon 2020?
Paneldiscussie 3: Hoe kunnen regio’s de toekomstige Europese Regionale en onderzoeksfondsen optimaal benutten en wat is daarvoor nodig?
Aandachtspunten conferentie:
Welke mate van synergie is er nodig tussen de beleidsterreinen? Hoe dient de samenwerking tussen het bedrijfsleven, de kennisinstellingen en de overheid eruit te zien? Wat is de betekenis van onze topsectoren hierin? Op welke manier kunnen de gelden voor onderzoek en innovatie slimmer worden? Welke kansen en mogelijkheden biedt Europa ons hiervoor in de nieuwe programma’s voor 2014-2020?
Registratie voor deelname via het kantoor van Lambert van Nistelrooij:
lambert.vannistelrooij@europarl.europa.eu
Discussieer mee op Twitter via #Europadichtbij en via de LinkedIn groep Europa Dichtbij